image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari despre modificarea amnistiei fiscale: Și-au amintit de partenerii externi după ce trei luni au legalizat bani furați

După trei luni de zile, timp în care și-au legalizat averile murdare și banii furați, regimul și-a „amintit” de partenerii externi și a operat cu viteza luminii modificări la legea amnistiei fiscale. „Misiunea murdară în mare parte a fost realizată, iar modificările nu vor avea putere retroactivă”, afirmă vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

„Încă o dovadă elocventă a faptului cine a coordonat devalizarea sistemului bancar, cine controlează corupția mare în țara noastră, precum și cine face din Republica Moldova o zonă gri cu atragerea capitalului murdar. Nu știu de ce a trecut ieri practic neobservat modificarea şi completarea cu viteza luminii a Legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscală. Guvernul și Parlamentul au extins numărul subiecților care nu cad sub incidența legii respective, în special prin includerea în aceasta listă a unor membri ai familiei, precum și au dublat taxa pentru declarare (de la 3% la 6 %). Guvernarea a motivat aceste amendamente prin solicitarea din partea FMI și Băncii Mondiale. Cinismul și impertinența regimului n-are margini. Dar când ați adoptat în 2 zile aceasta lege criminală, cine v-a încurcat să discutați textul cu partenerii externi?”, spune vicepreședintele Platformei DA.

Alexandru Slusari susține că timp de trei luni au putut fi legalizate toate miliardele de prin offshore ale celor de la cârma regimului, care acum se spală pe mâini cu modificările care au exclus în jur de 100 de mii de funcționari publici din lista beneficiarilor, precum și familiile acestora, dar și au majorat taxa de declarare.

„Declararea averilor a început din luna august, după ce președintele lui Plahotniuc a promulgat actul normativ respectiv. Trei luni a decurs procesul legalizării miliardelor furate și spălărilor de bani la 3%. Nimeni nu i-a încurcat atunci, de exemplu, Marinei Tauber, să legalizeze miliardele sustrase în offshoruri din cele trei bănci. Vă amintesc că presa nu are acces la lista declaranților. Probabil, cei care au furat se verifică pe ei înșiși. După ce misiunea murdară în mare parte a fost realizată, regimul și-a amintit de partenerii externi și introduce unele modificări, care nu vor avea putere retroactivă și oricum lasă un câmp bun de manevre pentru judecători, procurori și demnitari înalți corupți. Amendamentele nu cuprind părinții sau socrii celor care nu sunt subiecții legii. Adică, toate castelele construite pe bani din șpagă, oricum pot fi legalizate acum, dacă ele sunt înscrise pe mama/tata sau socru/soacra. Nu-l cuprind ele nici, de exemplu, pe Iaralov, care poate aduce în țară (dacă încă nu a adus) banii furați și/sau bani murdari”, a mai comentat Slusari.

„O guvernare responsabilă și neimplicată în jaful bancar, laundromat și alte operațiuni murdare de spălări de bani care s-au produs în Moldova în ultimii ani, NICIODATĂ nu ar iniția în mare grabă o asemenea amnistie a capitalului, care conține riscuri enorme pentru securitatea economică și imaginea țării noastre”, a concluzionat vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: