image
Sursa foto: marque-voiture.com

Ford va concedia aproape 20% din forţa sa de muncă din Europa

Ford Motor a anunţat joi că va concedia 12.000 de angajaţi în Europa până la finele lui 2020, aproape 20% din forţa sa de muncă la nivel regional, o restructurare semnificativă care reflectă dificultăţile cu care se confruntă producătorii auto pe continent, transmit Reuters şi Bloomberg.

Provocarea de a investi în automobile electrice şi hibride precum şi în vehicule autonome, în paralel cu reducerea emisiilor motoarelor cu combustie pentru a îndeplini cele mai noi norme de poluare, a forţat constructorii auto din Europa să îşi diminueze costurile şi să îşi reducă gama de modele.

Operaţiunile Ford din Europa înregistrează pierderi de mai mulţi ani, iar presiunile pentru restructurarea acestor operaţiuni s-au intensificat după ce rivalul american General Motors şi-a majorat profitul prin vânzarea mărcilor europene Opel şi Vauxhall către grupul auto francez Peugeot SA.

Ford a precizat că va închide trei uzine din Rusia, una din Franţa şi alta din Ţara Galilor, şi de asemenea va reduce numărul de schimburi la uzinele din Valencia, Spania, şi Saarlouis, Germania. Dacă la aceste închideri se adaugă şi vânzarea uzinei Kechnec Transmission din Slovacia către firma Magna, numărul de facilităţi de producţie pe care Ford le are în Europa se va reduce de la 24 în prezent până la 18 la finele anului 2020.

"Am încheiat în mare parte consultările cu partenerii sociali cu privire la măsurile de restructurare", a declarat preşedintele diviziei europene a grupului Ford, Stuart Rowley.

Aproximativ 12.000 de locuri de muncă ar urma să fie afectate de această restructurare, atât la facilităţile deţinute în întregime de Ford cât şi la societăţile mixte din Europa, până la finele lui 2020, în principal prin programe de plecări voluntare. Constructorul american are 51.000 de angajaţi în Europa, iar dacă se adaugă şi salariaţii de la societăţile mixte numărul ajunge la 65.000.

În luna ianuarie a acestui an, Ford a anunţat o revizuire de amploare a operaţiunilor sale, revizuire ce includea şi posibilitatea închiderii de uzine şi încetării producţiei unor modele de vehicule, în ideea de a ajunge la o marjă operaţională de 6% în Europa.

Însă cererea pentru autoturisme este în scădere în Europa, a anunţat joi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, prognozând că înmatriculările de autoturisme vor scădea cu 1% în 2019 până la 15 milioane unităţi, revizuindu-şi în scădere prognozele anterioare care mizau pe o creştere de 1%.

Ford este prezent şi pe piaţa din România. În anul 2017, Ford România a renunţat la producţia monovolumului B-Max la fabrica din Craiova şi a demarat producţia SUV-ului EcoSport.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: