image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția MAEIE, la declarația lui Neceaev, că presa din RM ar fi degradat: Am avansat, inclusiv în lupta contra propagandei

Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o reacție în urma declaraților directorului adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, potrivit căruia libertatea presei în Republica Moldova ar fi „degradat”.

Potrivit MAEIE, această afirmație nu corespunde cu evaluările obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei, precum și organizațiile internaționale la care Republica Moldova este parte.

MAEIE reiterează că în ultimul an, am avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei. Reporterii Fără Frontiere au clasat Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut, urmare a schimbărilor inițiate de guvern și îmbunătățirea situației pentru jurnaliști.

„Îmbunătățirea libertății presei în Republica Moldova este responsabilitatea primară a Parlamentului, a Guvernului, a Consiliului Audiovizualului pentru a prezenta cetățenilor știrile și informații într-un mod echitabil, obiectiv și onest, fără imixtiune străină și fără a fi influențați de interese particulare” mai precizează MAEIE. 

Autoritățile informează că vor continua eforturile susținute pentru a contribui la informarea corectă, la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese, subliniind că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică în conformitate cu aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană.

Precizăm că Neceaev a reacționat după ce Consiliul Audiovizualului a amendat patru posturi de televiziune din Republica Moldova. Oficialul rus a declarat că libertatea mass-media din Republica Moldova „a degradat”, iar autoritățile de la Chișinău „fac presiuni asupra presei independente și de opoziție”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: