image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Satele Moldovei în care nu s-a mai născut niciun copil și nu s-a construit nicio casă de ani de ani buni de zile

Într-un sat din raionul Râșcani nimeni nu a mai construit vreo casă mai bine de 20 de ani. Într-un alt sat, din raionul Cimișlia, nu s-a născut niciun copil, în ultimii 15 ani. Ulițele sunt pustii, după ce tinerii au plecat printre străini, în căutarea unei vieți mai bune. Doar câțiva bătrâni își mai duc traiul în sărăcie și uitați de toată lumea.

Puțini au găsit de cuviință să stea cu traiul în Ciobanovca. Conform recensământului din anul 2004, populaţia satului Ciobanovca constituia 40 de locuitori.

Tot mai puțini oameni întâlnești și în satul Ialpug, raionul Cimișlia. În 2004, aici erau puțin peste 300 de oameni, astăzi însă abia de sunt 200. Școala a fost transformată în grădiniță și aici vin doar opt copii, de la trei la șapte ani.

Locuitorii își amintesc cu nostalgie de timpurile când mahalaua era plină cu copiii.

Aceeași poveste și în satul Prisaca, raionul Cimișlia. Conform datelor din anul 2004, populaţia satului constituia 88 de oameni. Astăzi nu sunt mai mult de 20.

Potrivit recensământului din 2004, în 118 sate din Republica Moldova locuiesc mai puțin de o sută de oameni. Nouă localități există doar în acte, pentru că acolo nu mai stă nimeni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: