image
Sursa foto: vice.com

Cum a răspuns Franța crizei energetice: Costul ajutoarelor directe este estimat la 24 de miliarde de euro

Costul ajutoarelor directe acordate de Franța în cadrul „scutului energetic” este estimat la 24 de miliarde de euro, arată o analiză Le Figaro. Această cifră, care reprezintă un punct procentual din PIB-ul francez, ar putea crește și mai mult dacă prețurile continuă să se majoreze.

În timp ce inflația a atins un nou record în august pentru zona euro, cu o creștere a prețurilor medii de 9,1% de la an la an, Franța a avut cea mai bună performanță, cu un salt de 6,5%. Cu toate acestea, această veste bună are un cost.

Potrivit Bercy, scutul energetic a costat deja aproximativ 24 de miliarde de euro de la introducerea sa în urmă cu un an. Această cifră reprezintă 1% din PIB-ul național și se așteaptă să crească în continuare.

Cea mai costisitoare măsură se referă la energia electrică. Plafonarea creșterii tarifelor reglementate a grevat bugetul de stat cu 10,5 miliarde de euro. O factură care ar trebui să continue să crească, în condițiile în care executivul a avertizat deja că nicio creștere bruscă nu va avea loc în 2022 sau 2023.

Pe locul al doilea se află ajutoarele pentru carburanți și, în special, reducerile la pompă: evaluate, pentru moment, la 7,5 miliarde de euro. Și în acest caz, totalul ar trebui să crească semnificativ. Reducerea tocmai a fost majorată considerabil la 1 septembrie, ajungând la 30 de cenți, față de 18 cenți până acum, notează Economedia. Această sumă va fi menținută timp de două luni (septembrie și octombrie), înainte de a scădea la 10 cenți în noiembrie și decembrie.

Aceasta este o măsură costisitoare și contestată, deoarece vine într-un moment puțin nepotrivit. De fapt, prețul benzinei este în scădere de mai multe săptămâni, după ce în iunie a depășit doi euro pe litru.

Al treilea și ultimul punct: subvențiile la gaze. Înghețarea tarifelor reglementate la nivelul lor din octombrie 2021 va costa 6 miliarde de euro.

Dincolo de aceste ajutoare directe, scutul energetic a mai costat 8 miliarde de euro pentru EDF (conform estimărilor companiei). O sumă care nu iese din buzunarele statului, dar care are totuși un cost indirect, deoarece statul rămâne primul și, în curând, singurul acționar al grupului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: