image
Sursa foto: jurnal.md

Cine este inculpatul pe care Adriana Bețișor l-ar fi scăpat de 12 ani de pușcărie

Fostul managerul financiar adjunct al companiei „ASITO”, Ruslan Doboş, este persoana scăpată de pușcărie de Adriana Bețișor, confirmă sursele Jurnal, dar și datele oferite de procurori.

Doboș a fost reținut în anul 2016, împreună cu alţi patru angajaţi ai companiei de asigurări, fiind acuzaţi de atribuirea proprietăţii şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Un an mai târziu, Ruslan Doboș a fost condamnat la 12 ani de închisoare, fiind obligat să restituie companiei de asigurări prejudiciul integral cauzat prin infracţiune, în sumă de peste 3 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de atunci al Procuraturii Generale, Doboș intenţiona să sustragă de la companie 9,5 milioane de lei, invocând o datorie fictivă a „ASITO” faţă de unii agenţi economici. Astfel, falsificând un contract, prin care „ASITO” ar fi garantat achitarea datoriilor unei companii, bărbatul a reuşit să transfere de pe conturile companiei pe cele ale agentului economic 3,29 milioane de lei.

În continuarea intenţiei de însuşire şi legalizare a mijloacelor financiare, acesta a organizat încheierea unui contract fictiv dintre agentul economic şi o companie offshore, care presupunea achiziţionarea unui utilaj specializat. În temeiul acestui contract, inculpatul a convertit suma în dolari SUA şi a transferat-o integral pe conturile bancare deschise în Federaţia Rusă.

În decembrie 2018, Ruslan Doboș a fost însă achitat de Curtea de Apel Chișinău, după ce procurorul Adriana Bețișor i-a recalificat acțiunile.

Astăzi, referitor la anchetarea Adrianei Bețișor, PG precizează: „Cazul a avut loc în anul 2018, când bănuitul, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii euro. În schimbul acestei sume, procurorul urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Suma ar fi fost transmisă procurorului într-un local din capitală de către concubina condamnatului. În rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susțineri verbale contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și contrar poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest. Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și „onoreze” promisiunea în schimbul banilor extorcați.”

Amintim că în 2019 și Andrei Năstase, pe atunci ministru de Interne, sesizase Procuratura cu privire la acest caz, solicitând o anchetă în privința lui Bețișor.

Andrei Năstase o acuzase pe Adriana Bețișor că ar fi acționat „în vederea obținerii unei decizii favorabile inculpatului Doboș Ruslan”, facilitând pedeapsa acestuia de la 12 ani de închisoare la doar 1 an și 11 luni, „cu eliberarea acestuia imediat din arest”.

„Doboş Ruslan a fost achitat şi eliberat din arest imediat. Potrivit unor informaţii operative, pentru aceste acţiuni Doboş Ruslan ar fi achitat procurorilor de caz suma de 50000 euro”, spunea atunci Andrei Năstase, menționând că Beţişor s-ar face vinovată de faptul că a renunţat la învinuirea adusă lui Doboş Ruslan, solicitând Curţii de Apel Chişinău casarea sentinţei primei instanţe.

În replică, Procuratura Anticorupţie a respins acuzaţiile ministrului de Interne din acea perioadă, subliniind că „instituţia este interesată ca în mod de urgenţă să fie desfăşurată o anchetă internă, în cadrul căreia se vor putea oferi toate explicaţiile necesare în vederea infirmării învinuirilor aduse”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: