image
Sursa foto: regnum.ru

Moscova se declară surprinsă de criticile opoziției din RM cu privire la împrumut; Ce spune Ministerul rus de Externe

Autoritățile ruse se declară surprinse de criticile opoziției de la Chișinău în legătură cu prevederile controversate din acordul cu privire la împrumutul de 200 de milioane de euro, pe care Rusia intenționează să-l ofere Republicii Moldova.

„Suntem surprinși de faptul că unii politicieni din Republica Moldova au văzut subtext politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta moldovenii în perioada dificilă de combatere a pandemiei. Ei numesc acordul netransparent și cu intrigi”, se arată în mesajul Ministerului rus de Externe.

Autoritățile de la Moscova afirmă că negocierile privind acordarea unui credit au fost lansate la solicitarea conducerii Republicii Moldova și că unul dintre motive ar fi fost înghețarea împrumuturilor europene.

„Rusia nu impune condiții pentru a acorda acest împrumut. Totodată, acorduri similare semnate între Republica Moldova și UE prevăd un șir de condiționalități. De exemplu, potrivit memorandumului din 23 noiembrie 2017 privind alocarea a 100 de milioane de euro pentru Chișinău, Moldova se obliga să promoveze un șir de reforme, care prevăd integrarea normelor UE în legislația națională. Asistența rusă pentru Moldova e deschisă și sinceră”, se mai arată în comunicatul de presă al autorităților ruse.

Totodată, Ministerul rus de Externe precizează că toate procedurile interne, din partea Rusiei, pentru intrarea în vigoare a contractului de împrumut au fost finalizate.

Amintim că acordul de credit cu Federația Rusă, precum și procedura de negociere și semnare a acestuia au fost atacate la Curtea Constituțională. Deputații opoziției spun că articolul 7.2 al acordului va permite ca unele companii private din Moldova să ia împrumutri de la băncile din Rusia, iar rambrusarea creditelor să fie pusă pe seama bugetului de stat.

Și experții economici au atras atenția că acest credit vine cu condiții ce nu avantajează cetățenii RM, ci mai degrabă îi afectează și îi împovărează cu noi datorii, iar rincipalii beneficiari sunt Federația Rusă și un cerc restrâns economic-financiar sprijinit de puterea de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: