image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ministerul Sănătății admite că unii pacienți cu „forme ușoare” de Covid-19, tratați la domiciliu, ar putea să moară

Ministerul Sănătății admite că unii „pacienți cu forme ușoare” de Covid-19, care vor primi tratament la domiciliu, ar putea deceda. Este vorba despre ordinul „Cu privire la realizarea măsurilor de evidență și raportare a datelor privind tratamentul la domiciliu a pacienților cu forme ușoare a infecției cu COVID-19”, din 10 aprilie, curent, semnat de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Ordinul este însoțit de „tabelul de raportare” pe care trebuie să-l completeze medicii de familie de la centrele de sănătate, care monitorizează starea bolnavilor cu tratament la domiciliu.

Medicii de familie trebuie să indice, conform tabelului, numărul de persoane infectate cu noul coronavirus care primesc tratament la domiciliu, numărul de persoane vindecate, cele care au fost internate în spital în urma agravării stării de sănătate, iar la compartimentul șase, trebuie să fi notat conform instrucțiunii care însoțește ordinul ministerului Sănătății „numărul total de persoane decedate care au finalizat tratamentul la domiciliu cu Covid-19, forme ușoare”.

„Un pacient cu formă ușoară nu trebuie și nu are cum să decedeze la domiciliu. Confirmă cumva acest ordin că autoritățile au prevăzut și pregătit inclusiv și simplificarea procedurii de raportare a deceselor la domiciliu? Subiectul e macabru, dar ceva nu e normal cu această coloniță 6 din ordinul susnumit”, a observat fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco.

Conform ordinului, medicii de familie, trebuie să raporteze informația Centrului de sănătate de nivel raional ori Asociației Medicale Teritoriale, care la rândul lor o vor raporta responsabililor de la ministerul Sănătății.

docdoc
docdoc

Citeşte mai mult despre

comentarii: