image
Sursa foto: Jurnal.md

CC explică de ce a anulat controversata legea a limbilor: „Tratamentul preferențial al limbii ruse contravine Constituției”

Tratamentul preferențial al limbii ruse, în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat contravine Constituției. Asta a stabilit astăzi Curtea Constituțională care a anulat astăzi Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, votată de coaliția nedeclarată PSRM-Șor.

„Constituția Republicii Moldova prevede că limba română este limba de stat și nu conține sintagma de „limbă de comunicare interetnică”, a citat președintele CC, Domnica Manole, din hotărârea Curții.

Curtea s-a raportat la articolul 13 din Constituție potrivit căruia, limba de stat a RM este limba română. În cel de-al doilea alineat statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării.

Potrivit Curții, menționarea limbii ruse are în acest text constituțional scop de exemplificare și nu-i conferă un statut deosebit de cel al altor limbi minoritare vorbite pe teritoriul RM. Din articolul 13 din Constituție se poate deduce că recunoaște și protejează două valori: caracterul oficial al limbii române, dreptul altor limbi vorbite pe teritoriul țării.

Domnica Manole a precizat că datele statistice pe care s-a bazat Curtea Constituțională au fost cele referitoare la structura populației după limba maternă, colectate la Recensământul din 2014. Curtea nu utilizat statistica la limba vorbită de obicei și și-a raportat analiza la drepturile persoanelor aparținând minorităților etnice.

Potrivit acestor date, 77,86% din cetățeni vorbesc limba română. 9,3% - limba rusă, 4,08% - găgăuză, 3,8% - ucraineană și 1,48 - bulgară. Curtea a observat că ponderea limbii ucraineane în profil teritorial este mai mare decât ponderea limbii ruse în nouă raioane.

Totodată, Curtea a notat că, la data adoptării legii, autoritățile nu au făcut o estimare a costurilor privind implementarea acestei legi, pentru traducerea actelor oficiale, pentru traducerea denumirilor instituțiilor publice, pentru traducerea denumirii mărfurilor, pentru instruirea funcționarilor în sensul cunoașterii limbii ruse, etc

Noutăţile partenerilor

comentarii: