image
Sursa foto: Jurnal.md

Numirea lui Stoianoglo la șefia PG, sub semnul întrebării? CC decide mâine; Chicu: Se vrea înlăturarea procurorului general

Tentativele de a-l descuraja și chiar înlătura din funcție pe Alexandr Stoianoglo au și început, dar procesul decriminalizării și dezoligarhizării statului este ireversibil. Opinia aparține premierului Ion Chicu. Mâine CC va examina modificările la Legea Procuraturii, ce se referă la procedura de numire a procurorului general. Șeful statului, Igor Dodon, a declarat ieri în cadrul unei emisiuni televizate că pe această cale s-ar dori anularea concursului în baza căruia Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general.

Premierul Ion Chicu a menționat azi dimineață într-o postare pe pagina sa de facebook că a avut o discuție cu ambasadorul Letoniei la Chișinău și a fost asigurat că echipa comună de investigare a furtului miliardului „va începe în curând activitatea”. Totodată el precizează că actualul procuror are suport în investigarea furtului miliardului din partea UE, iar în aceste zile va solicita suportul mai multor guverne din Uniunea Europeană în acest proces.

Premierul reieterează că miliardul a fost furat în perioada anilor 2011-2015, dar investigarea „reală” a acestuia ar fi început abia în decembrie 2019, când a fost numit Stoianoglo în funcția de procuror general.

„Dacă vrem să supraviețuim ca stat, trebuie să ne unim cu toții și să susținem eforturile procurorului general. Dacă această crimă rămână nepedepsită – acesta este scopul mișcărilor politice de ultimă oră și a tentativelor de a-l înlătura pe Alexandr Soianoglo, RM nu mai are viitor”, susține Chicu.

Amintim că la începutul acestei săptămâni și socialiștii au emis un comunicat în care se spune că grupul parlamentar „Pro Moldova” și Partidul „Șor” ar planifica să destrame până la următoarea ședință a Parlamentului actuala majoritate parlamentară, ca să nu fie votată o eventuală solicitare din partea procurorului general de ridicare a imunității în cazul unor deputați, care au avut un rol important în furtul miliardului.

De cealaltă parte, liderul „Pro Moldova” Adrian Candu a declarat că „bătutul cu pumnul în masă de la tribuna președinției și chemând procurorii să facă o chestie ori alta în Parlament” nu le va fi de ajutor. „Vine ceasul al 12-lea și toți vor răspunde”, a spus Candu.

Mâine, 21 mai, Curtea Constituțională se va pronunța asupra legalității concursului prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general. La ora 10:00 Curtea Constituțională va examina „controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură”

Sesizarea a fost depusă pe 23 septembrie, 2019, și a fost semnată de 12 deputați ai Partidului Democrat. Printre autorii sesizării sunt deputați din grupul „Pro Moldova”, dar și deputați PDM, inclusiv Pavel Filip, Dumitru Diacov și Nicolae Ciubuc.

Democrații au cerut în 2019 Curții Constituționale să se pronunțe asupra legalității aflării lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, dar și asupra proiectului de lege cu privire la modificările la Legea Procuraturii, ce se referă la procedura de numire a procurorului general.

Președintele Igor Dodon susține că pe această cale s-ar dori anularea concursului în baza căruia Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general și că acest lucru se întâmplă după ce procurorul a inițiat investigarea furtului miliardului

Mai mult ca atât, activistul Pavel Grigorciuc a anunțat pentru mâine un protest în fața Curții Constituționale de susținere a actualului procuror general.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: