image
Sursa foto: jurnal.md

Jurnal TV, sancționat de CA: „În timp ce alte TV-uri transmit propagandă cu sacul, înțelegem că suntem puși în aceeași oală”

Consiliul Audiovizualului a sancționat cu avertizare publică Jurnal TV pentru că a difuzat expresii discriminatorii ale jurnalistului ucrainean Dmitrii Gordon la adresa poporului rus în cadrul emisiunii Ora Expertizei, iar moderatorul nu a intervenit. Decizia CA a fost comentată, aseară, de invitații în platou.

„Pe lângă acesta mai sunt sancțiuni și avertizări pe faptul că nu i-am cerut opinia lui Putin. E vorba de altă sancțiune. Avem un corespondent care este astăzi în Ucraina, iar Jurnal TV a fost sancționat pentru că nu a citat pe nimeni într-un discurs de atmosferă. O altă sancțiune e pentru că s-a discutat cu copiii refugiați. În timp ce alte posturi TV transmit propagandă cu sacul, să înțeleg că sunt puși toți în aceeași oală, dar văd că măsura e diferită”, a comentat prezentatorul emisiunii, jurnalistul Dumitru Mișin.

Invitații emisiunii au avut opinii împărțite despre decizia CA.

„În spațiul informațional al RM se promovează insemne unor state străine, ideologia lor, se propagă războiul. Am văzut că au amendat inclusiv Jurnal TV și am rămas șocat de optica Consiliului Audiovizualului. În loc să monitorizeze unele TV-uri și posuri de radio care promovează războiul, iar emisiunile lor analitice sunt fără a doua opinie. Trebuie de modificat legislația, pentru că orice stat are dreptul să introducă restricții acolo unde se propagă războiul, ura interetnică, etc. Legislatorul și CA trebuie să fie mai activi în acest sens”, a declarat comentatorul politic Roman Mihăieș.

„Nu cred că ceea ce a făcut CA nu a fost fără coordonare cu puterea și atunci mă întreb ce putere avem și încotro se uită. Acest lucru în contextul actual trezește foarte mari semne de întrebare. Oare nu explică el poziția ezitantă a conducerii RM? E frica de Rusia”, a spus politiciana Vitalia Pavlicenco.

„Din punctul meu de vedere această componență a CA este foarte bună și a dat amenzi la multe posturi TV, inclusiv încearcă să facă regulă cu produsul autohton și amendează pe cei care nu respectă norma prevăzută de lege. Nu sunt avocatul lor, dar de ce nu discutăm acum cu cineva din CA să-i întrebăm de ce au făcut lucru acesta. Din câte înțeleg, problema e că moderatorii nu au intervenit când trebuiau să intervină inclusiv în cazul lui Gordon care a spus multe lucruri generalizatoare despre ruși”, a intervenit directorul API, Petru Macovei.

„O să încercăm să avem o discuție unul la unul pentru că se adună”, a precizat Dumitru Mișin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: