image
Sursa foto: Jurnal.md

BNM va prezenta Parlamentului un raport privind legalitatea acordării creditelor de urgență celor trei bănci devalizate

Banca Națională a Moldovei va prezenta Parlamentului, până la 1 aprilie, un raport privind legalitatea, modalitatea de repartizare și utilizare a creditelor de urgență acordate pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Legislativul a votat astăzi modificări la hotărârea cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Potrivit acestei hotărâri, aprobate în 2019, Ministerul Finanțelor urma să organizeze un audit privind legalitatea repartizării creditelor de urgență, de către Banca Națională a Moldovei pentru cele trei bănci falimentate.

Autorul proiectului, deputatul Vladimir Golovatiuc a explicat că, deoarece activitatea BNM și a băncilor comerciale nu poate fi supusă controlului din partea Ministerului Finanțelor, raportul respectiv urmează să fie prezentat de BNM.

De menționat că auditul extern la BNM poate fi efectuat de către Curtea de Conturi sau o organizație de audit extern, independentă care trebuie să întrunească un șir de condiții prevăzute de Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: