image
Sursa foto: jurnal.md

Munteanu: PG și CNA au 24 de ore să aplice SECHESTRU pe activele Avia Invest, pentru a opri tranzacționarea Aeroportului

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, solicită procurorului general interimar și directorului CNA să emită ordonanțe privind aplicarea sechestrului pe activele Avia Invest.

„Aeroportul Internațional Chișinău este un bun al statului, iar interesul public trebuie să prevaleze”, a spus Munteanu.

„Am cerut la 12 august o urmărire penală pe cazul unor posibilie acțiunile ilicite în cazul concesionării AIE. Chiar dacă ancheta nu s-a încheiat, elementele analizei noastre indică încălcări grave ale legislației, prin reducerea liste de participanți la concurs pentru două entități din Rusia, iar ulterior și la retragerea companiei câștigătoare în favoarea unei societăți offshore, cu preluarea întreprinderii Avia Invest de către Ilan Șor. Aceste fapte ar fi trebuit în 2013 să alerteze autoritățile la timpul respectiv”, a declarat Igor Munteanu.

Astfel comisia de anchetă urmează să vină cu un raport complet la începutul lunii septembrie cu privire la anularea contractului de consionare a Aeroportului sau rezilierea acestuia.

„Este prioritar ca autoritățile compentente să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a conserva drepturile statului asupra bunului concesionat. Atragem atenția procurorului general interimar, Robu, și a directorului CNA, Flocea, că au și CNA că au obligația de a se expune prin ordonanțe asupra aplicării sechestruului pe activele Avia Invest, oprind orice tranzacție care ar implica Camera Înregistrării de Stat, Agenția Servicii Publice. Aceste măsuri de asigurare prin sechestru se impun de urgență, fiind legale. Măsuri urgente înseamnă 24 de ore, iar noi avem 264 de ore de când am depus sesizare. Cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere, iar bunurile lor vor trebui să fie sechestrate”, a mai spus Igor Munteanu.

La 19 august, NR Investments Ltd a anunțat că a semnat un acord orin care urmează achiziționarea a 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: