image
Sursa foto: moldova.org

România va oferi indemnizaţie lunară pentru membrii Grupului Ilaşcu

Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat un proiect de lege privind acordarea unor drepturi pentru membrii Grupului Ilașcu, care au fost persecutați din motive politice în 1992, iar ulterior au fost condamnați de o instanţă de judecată nerecunoscută din regiunea transnistreană.

Proiectul de lege a fost inițiat de liderul PMP, Eugen Tomac.

„Un moment de grea cumpănă pentru libertate şi democraţie l-a reprezentat data de 9 decembrie 1993 când un tribunal ilegitim al regimului separatist de la Tiraspol, necunoscut pe plan internaţional, a acuzat pe nedrept şi a condamnat, fără drept de apel, un grup de patrioţi din Republica Moldova - Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco cunoscut sub numele de grupul Ilaşcu. (...) Adevărul istoric cu privire la faptele şi evenimentele în care s-a implicat grupul Ilaşcu este deja consacrat, fiind reliefat de documente ale autorităţilor din România şi Statele Unite ale Americii, ale instituţiilor Uniunii Europene, Consiliului Europei etc. România, însă, încă nu a reuşit să-şi exprime gratitudinea faţă de aceşti cetăţeni români. Prin urmare se impune o iniţiativă legislativă prin care să se realizeze atât o reparaţie morală, cât şi una pecuniară faţă de grupul Ilaşcu, aşa cum Parlamentul României a legiferat deja recunoştinţa faţă de ceilalţi eroi ai luptei anticomuniste", arată Tomac în expunerea de motive a proiectului de lege.

Persoanele prevăzute de proiectul de lege, care au domiciliul în străinatate, pot depune cererea personal la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau prin mandatar desemnat prin procură specială la agenţia teritorială în a cărei raza teritorială domiciliază mandatarul.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 279 de voturi "pentru" şi 18 abţineri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: