image
Sursa foto: cnn.com

VULCANUL Fuego din Guatemala, cea mai violentă erupţie din ultimii 40 de ani; Cel puţin 25 de morți // FOTO, VIDEO

Cel puţin 25 de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite, duminică, după erupţia vulcanul Fuego din Guatemala, cea mai violentă din ultimii 40 de ani, anunţă oficialii locali, care au confirmat că printre victime sunt mai mulţi copii.

Vulcanul, situat la aproximativ 40 Km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a revărsat o cantitate uriaşă de lavă, aruncând în aer cenuşă şi bolovani de mari dimensiuni. Potrivit experţilor, această erupţie este cea mai mare din 1974, relatează BBC.

Agenţia Naţională pentru Managementul Dezastrelor (Conred) a anunţat că un râu de lavă a lovit satul El Rodeo şi a distrus totul în cale, în case fiind surprinşi oameni care au ars de vii.

În oraşul Guatemala, aeroportul La Aurora a fost închis din cauza cenuşii.

Preşedintele Jimmy Morales a decretat stare de urgenţă la nivel naţional, cele mai afectate regiuni fiind Chimaltenango, Escuintla şi Sacatepequez.

Şeful Conred, Sergio Cabanas, a declarat, pentru posturile de radio locale, că un râu de lavă şi-a schimbat cursul spre El Rodeo.

"Un râu de lavă şi-a depăşit malurile şi a afectat satul El Rodeo. Sunt răniţi, arşi şi morţi. Din păcate, El Rodeo a fost îngropat şi nu am reuşit să ajungem în satul La Libertad din cauza lavei. Poate că există şi acolo oameni care au murit", a mai spus oficialul.

Armata din Guatemala este implicată în operaţiunile de salvare, pentru crearea de adăposturi temporare şi curăţarea cenuşii vulcanice de la pista aeroportului La Aurora.

Potrivit martorilor supravieţuitori, mulţi oameni au murit după ce au fost surprinşi de râul de lavă pe câmp, iar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Guvernul din Guatemala a sfătuit populaţia să poarte măşti, pentru a se proteja de cenuşa vulcanică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: