image
Sursa foto: Jurnal.md

PDM-PSRM au bătut palma; Dodon: „Nu vom prieteni cu SUA și UE împotriva Rusiei și invers”

Negocierile dintre PSRM-PDM sunt pe ultima sută de metri și ar putea fi finalizate săptămâna viitoare, dacă situația legată de Covid 19 în RM nu se va agrava. Cele două partide au ajuns la o înțelegere legată atât de politica internă, cât și de politica externă a RM. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon.

„Este clar că un guvern minoritar, fără susținerea unei majorități parlamentare, nu poate continua să existe. Am avut două scenarii, ori creăm o majoritate, fără a atrage deputați din alte partide, ori mergem la anticipate. Alegerile anticipate însă ar genera un haos și mai mare, plus noi cheltuieli de 80 de milioane de lei din buget. Nu ne-a rămas decât să facem o coaliție cu democrații. Dar nu vom ceda guvernarea așa cum am făcut cu Blocul ACUM. Premier rămâne Ion Chicu și speaker Zinaida Greceanâi”, a spus Dodon.

Acesta a adăugat că la momentul actual PDM și PSRM discută transferul unor ministere democraților. „Deja am ajuns la un consens privind politica internă și cum va activa coaliția. Ne-am lămurit și referitor la politica externă. Vreau să accentuez că vom avea o politică externă echilibrată și acest lucru va fi punctat și în acordul scris. Vom avea relații bune cu Vestul, dar și cu Estul. Nu vom prieteni cu SUA și UE împotriva Rusiei și invers. Aceasta este poziția mea principială și a PSRM. Cu politicile interne și externe ne-am clarificat”, a mai spus Dodon

Referitor la ministerele care vor reveni democraților Dodon a spus că negocierile la acest capitol încă mai continuă. „Posibil săptămâna viitoare vor fi finalizate, dar depinde cum vom reuși, cum va evolua situația cu coronavirusul”, a adăugat el.

Miercuri, 11 martie, liderul PD, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, la care au discutat, „situația politică” și „proiectul de viitor al PD”. Filip a dat asigurări că PD rămâne „un partid pro-european” şi că „va munci în continuare pentru a face drumul european al ţării ireversibil”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: