image
Sursa foto: Natalie Kolb

Europarlamentar: Cel mai benefic pentru cetățenii RM ar fi să aibă acces la aceleași vaccinuri ca toți cetățenii europeni

„Cel mai benefic pentru cetățenii Republicii Moldova ar fi să aibă acces la același tip de vaccinuri și tratamente ca toți cetățenii europeni.” Este declarația europarlamentarului român Cristian Buşoi, raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027.

Eurodeputatul a făcut declarația în contextul în care președintele Igor Dodon s-a grăbit anterior să anunțe că Republica Moldova „este interesată de obținerea vaccinului rusesc”, iar astăzi acesta a spus că se oferă primul dintre moldoveni pentru a testa vaccinul rusesc Sputnik V.

„Știu declarația președintelui Dodon. Sigur, e intenția domniei sale. Deocamdată, știți bine, comunitatea științifică europeană și internațională privește cu multă rezervă vaccinul din Rusia, pentru că, spre deosebire de celelalte proiecte, nu a trecut prin toate fazele așa cum sunt ele descrise în studiile clinice și în tot ceea ce înseamnă criterii de siguranță și calitate, dar evident e decizia Republicii Moldova, autorităților alese să facă ceea ce cred de cuviință”, a comentat Cristian Bușoi la Europa Liberă.

„Părerea mea este că cel mai benefic pentru cetățenii Republicii Moldova ar fi să aibă acces la același tip de vaccinuri și tratamente ca toți cetățenii europeni. Va fi o siguranță mai mare și o garanție a eficacității și calității acelor vaccinuri”, a adăugat eurodeputatul.

Precizăm că europarlamentarul a solicitat Comisarului european pentru Sănătătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru Republica Moldova în achiziţionarea vaccinului anti-COVID-19 şi a Remdesivir. Mai exact, Cristian Bușoi a cerut să i se comunice în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației.

România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19, solicitând UE 10 milioane de doze de vaccin.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: