image
Sursa foto: Profimedia

Studiu // Un tratament împotriva scabiei şi a păduchilor a omorât coronavirusul în laborator în două zile

Ivermectina, o substanţă folosită în loţiunile împotriva păduchilor şi în medicamentele şi cremele pentru tratarea scabiei, a fost folosită de o echipă de cercetători din Australia pentru eliminarea întregului material genetic al coronavirusului, în condiţii de laborator, scrie descopera.ro.

Cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, au anunţat că folosind o doză de Ivermectină au reuşit să stopeze, în două zile şi în condiţii de laborator, răspândirea virusului SARS-CoV-2 într-o cultură.

„Am descoperit că o singură doză poate să elimine tot materialul genetic al virusului (ARN-ul viral) în 48 de ore şi că inclusiv după 24 de ore se poate observa o reducere seminficativă", a afirmat dr. Kylie Wagstaff, unul dintre autorii studiului.

Deşi nu se ştie cum acţionează Ivermectina asupra virusului, cel mai probabil medicamentul opreşte virusul să amortizeze capacitatea celulelor gazdă de a-l elimina.

În perioada următoare, cercetătorii din Australia vor să afle cum acţionează mai exact Ivermectina împotriva coronavirusului şi care este doza corectă pentru a fi siguri că nivelul folosit în vitro nu este dăunător oamenilor.

Kylie Wagstaff a afirmat că un medicament poate să ajute mult mai repede omenirea în combaterea COVID-19 deoarece, în termeni realişti, „va trece ceva timp până când un vaccin va fi disponibil la scară largă”.

La rândul său, dr. Leon Caly, din cadrul Royal Melbourne Hospital, s-a declarat încântat de rezultatele obţinute. „În calitate de virusolog care a făcut parte din echipa care a izolat pentru prima dată virusul SARS-CoV-2 în afara Chinei, în ianuarie 2020, sunt încântat de perspectiva utilizării Ivermectinei ca potenţial medicament împotriva COVID-19”, a afirmat dr. Leon Caly, autor principal al studiului publicat în Antiviral Research.

Folosirea Ivermectinei în combaterea COVID-19 depinde de rezultatele testelor pre-clinice şi clinice pentru care este nevoie de fonduri, după cum a afirmat dr. Kylie Wagstaff.

Decoperită în 1975, Ivermectina a început să fie folosită din 1981 ca antiparazit împotriva păduchilor, scabiei sau viermilor intestinali.

Este destul de ieftină, fiind considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii unul dintre cele mai sigure şi eficiente medicamente.

Ivermectina este folosită şi pentru a controla oncocercoza (denumită şi boala lui Robles) care poate duce la orbire ca urmare a infestării pielii şi ochilor cu Onclwcerca volvulus, un vierme nematod, dar şi împotriva filariozei limfatice (cunoscută şi sub numele de elefantiazis), afecţiune care provoacă îngroşarea anormală a unor regiuni corporale, în special a membrelor inferioare

Aprobat de Autoritatea americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), medicamentul antiparazitar s-a dovedit eficient in vitro împotriva altor virusuri, precum HIV, virusul dengue, al gripei comune, dar şi Zika.

Noutăţile partenerilor

comentarii: