image
Sursa foto: insider.com

Uraganul Dorian a provocat dezastru în Bahamas: În SUA, guvernatorul Floridei a decretat stare de urgenţă // VIDEO

Uraganul Dorian, ajuns la categoria 5 din 5 posibile a ajuns duminică seara în Bahamas. Vor urma două zile de ploi, furtuni și valuri uriașe. Dorian este cel mai puternic urgan din istorie care lovește insulele Bahamas, un arhipelag situat între Florida, Cuba şi Haiti. Oamenii se tem că efectele lui vor fi catastrofale. Relieful fiind unul plat, nimic nu stă în calea naturii furioase.

Ochiul uriașului uragan a fost filmat de Stația Spațială Internațională. Sunt imagini care taie răsuflarea și arată suprafața extrem de mare a uraganului, precum și faptul că se deplaseză foarte-foarte încet.

Iată o altă imagine a uraganului surprinsă din satelit în momentul în care atinge arhipelagul Bahamas:

Uraganul de categorie 5, considerat cu potențial „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), a atins ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas. Valuri din ce în ce mai mari au lovit renumitele plaje din Bahamas. Potrivit previziunilor, ele pot depăși șapte metri. Vântul a bătut cu aproape 300 de kilometri pe oră, iar uneori rafalele au depășit 350 de kilometri pe oră.

Nu există deocamdată un bilanţ al victimelor şi pagubelor, însă imaginile postate pe Internet de oamenii de acolo sunt înspăimântătoare. Potrivit meteorologilor, Dorian a egalat recordul din 1935 al celui mai puternic uragan din Atlantic care a atins uscatul.

Valurile uriaşe au înghiţit casele situate mai aproape de coastă, bărcile plutesc răsturnate în apa murdară printre resturi şi copaci smulşi. Acolo unde nu a ajuns apa, totul arată ca după trecerea unei tornade: case distruse şi maşinile răsturnate de parcă ar fi fost jucării. Oamenii au găsit cu greu locuri unde să se adăpostească.

„Este probabil cea mai tristă şi mai rea zi din viaţa mea în care trebuie să mă adresez oamenilor din Bahamas. Vreau să spun, ca medic, sunt antrenat să suport multe, dar nimic ca asta. Ne confruntăm cu un uragan, uraganul Dorian, cum nu s-a mai văzut în istoria Insulelor Bahamas”, a declarat premierul Hubbert Minnis.

„E singura casă care a mai rămas în picioare în cartier. Toată lumea s-a strâns aici. Nu avem alt loc mai sigur unde să ne adăpostim. Nu mai e nicio casă în apropiere. Are acoperiş şi nu e inundată. Blocul unde stăm noi... Tot acoperişul a căzut. Stăm acum aici. Oamenii au încercat să ajungă pe partea cealaltă, unde e casa aceea albă. Dar pe unii dintre ei i-a luat apa”, povestește într-un live pe Facebook o localnică.

Un fost consilier de presă al premierului din Bahamas a postat pe contul de Twitter imagini absolut înfricoșătoare filmate de locuitorii din Abacos:

Uraganul a avut o forță uriașă și a smuls pur și simplu acoperișuri:

Într-una dintre filmări, o mamă plânge și spune „Vă rog, rugați-vă pentru noi, pentru mine și copilul meu, suntem blocați aici, vă implor, rugați-vă pentru noi”. În imagini, se vede cum apele au ajuns aproape de acoperișurile smulse ale caselor:

Într-o altă filmare se vede cum forța vântului a răsturnat mașini la Abacos:

Sunt peste 700 de insule în arhipelagul Bahamas.

Mai mult de 70.000 de oameni au fost sfătuiți să se pună la adăpost pe insulele mari.

20.000 de case vor fi inundate, este posibil ca unele dintre ele să fie distruse de vânt. Orașe întregi sunt deja inundate.

„Ne aflăm în faţa unui uragan (...) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas”, a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul acestui arhipelag. „Este probabil cea mai tristă zi din viaţa mea”, a adăugat el, în lacrimi. „Rugaţi-vă pentru locuitorii din Bahamas”, a adăugat el pe Twitter la scurt timp.

Și Statele Unite sunt în alarmă maximă. Deși o parte din peninsula Florida ar putea fi ferită de dezastru, uraganul își poate oricând schimba traiectoria.

În Florida, Carolina de Sud și parțial în Georgia a fost declarată starea de urgență. În mai multe orașe de pe coasta Floridei a fost emis deja un ordin de evacuare. Este al patrulea an consecutiv când Statele Unite ar fi lovite de un uragan de categorie maximă.

„O să fie unul dintre cele mai mari uragane pe care le-am văzut vreodată. Nu știm unde o să lovească, dar avem o idee. Probabil puțin diferit față de traiectoria inițială, care era direct în Florida, acum pare să de îndrepte spre Carolina de Sud, spre Carolina de Nord, Georgia va fi lovită, parțial și Alabama. Dar poate să își schimbe din nou direcția și să se îndrepte din nou spre Florida. Probabil că vom afla în următoarele 24 de ore”, a spus duminică președintele Donald Trump.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: