image
Sursa foto: mediafax.ro

Protestele „Vestelor galbene”: O măsură a Guvernului de la Paris care limita manifestaţiile, declarată neconstituţională

Consiliul Constituţional al Franţei a decis joi că o măsură care le-ar fi permis autorităţilor să le interzică cetăţenilor să protesteze, un element-cheie al planului Guvernului de a înăbuşi protestele mişcării „Vestele galbene”, este neconstituţională, informează France 24.

Măsura este prevăzută în cadrul unei legi privind protestele, ce a fost adoptată pe 12 martie. Consiliul a ajuns la concluzia că propunerea le-ar fi dat autorităţilor „flexibilitate excesivă” pentru justificarea interdicţiei de a protesta.

Această propunere a fost inspirată din măsurile care se aplică pe stadioanele de fotbal, dar criticii acesti idei susţin că ea îngrădeşte dreptul la liberă exprimare şi libertatea de asociere.

Alte măsuri prevăzute în lege, cum ar fi înăsprirea pedepselor pentru organizatorii de proteste neautorizate sau pentru cei care îşi acoperă feţele în timpul protestelor violente, au fost, însă, aprobate de Consiliu, scrie mediafax.ro.

Astfel, manifestanţii care nu respectă interdicţiile privind protestele vor risca de acum pedepse de până la şase luni de închisoare şi amenzi de până la 7.500 de euro. Cei care îşi acoperă feţele în timpul protestelor riscă amenzi de până la 15.000 de euro.

Noua lege conferă poliţiştilor dreptul de a percheziţiona persoanele şi autoturismele acestora pentru a-i împiedica să aducă obiecte care ar putea fi folosite ca arme.

Forţele de ordine din Franţa au intervenit în multe situaţii pentru dispersarea manifestanţilor violenţi. Mişcarea "Vestele galbene" a organizat o serie de proteste faţă de majorarea preţurilor la carburanţi şi faţă de erodarea nivelului de trai.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: