„Ca atare, am decis să-mi asum ca până la finele primului an de mandat, în calitate de președinte ales al Republicii Moldova, să finalizez implementarea completă și deplina funcționalitate a cel puțin cinci angajamente, priorități esențiale din multiplele prevăzute în proiectul meu de țară, teme care vizează viața cetățenilor Republicii Moldova. În cazul în care cele cinci angajamente pe care le voi comunica în continuare nu vor fi duse la îndeplinire, implementate și complet funcționale în primul an de mandat, înțeleg să părăsesc prin demisie funcția de președinte al Republicii Moldova, având responsabilitatea politică față de așteptările tuturor celor care vor crede în mine, în proiectul meu de țară și în capacitatea mea și a echipei mele de a duce la îndeplinire angajamentele asumate”, a declarat Andrei Năstase, menționând că nu se așteaptă că un alt candidat să-și asume la același nivel responsabilitatea funcției de președinte al Republicii Moldova.

Cele cinci angajamente asumate de Andrei Năstase:

1. Introducerea venitului minim garantat pentru fiecare cetățean prin modificarea Art.47 din Constituție. Nu vom mai avea pensii mai mici de 2500 de lei.

2. Înăsprirea pedepselor pentru corupție și furt din banul public cu închisoare de până la 25 de ani și eliminarea din sistem a procurorilor și judecătorilor corupți.

3. Realizarea unui PACT național pentru EDUCAȚIE! Finanțarea acestui sector cu cel puțin 7% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile. (Anul acesta, 2020, au fost alocați doar 5,7% din PIB!)

4. Realizarea unui PACT național pentru SĂNĂTATE! Finanțarea acestui sector cu cel puțin 7% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile! (Anul acesta, 2020, au fost alocați doar 4,4% din PIB)

5. Înființarea unei Comisii de Control, care va avea ca obiect de activitate monitorizarea, controlul și stabilirea prețurilor maximale la produsele și serviciile care fac parte din coșul lunar de consum al cetățeanului. Comisia va funcționa, în baza principiului cooperării loiale între instituții, în colaborare cu toate celelalte instituții ale statului cu atribuții pe acest subiect.

Andrei Năstase a mai declarat că își asumă acest nivel de responsabilitate a funcției de președinte pentru că „de mai bine de 30 de ani niciun politician nu a răspuns în fața oamenilor pentru angajamentele electorale neîndeplinite și că dorește să schimbe cu adevărat clasa politică din Republica Moldova.”

„Aceste cinci angajamente, alături de multe altele din proiectul meu de țară le voi realiza în primul an de mandat. Ele vor fi complet implementate și vor fi funcționale. Nu va exista nici un fel de context, pretext, motiv sau scuză pentru mine în cazul în care aceste angajamente nu vor fi realizate. Acesta este nivelul la care doresc să ridic gradul de responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, țara în care niciun politician nu a răspuns pentru faptul că nu a dus la îndeplinire angajamentele electorale. Vă rog să aveți încredere în mine și în cuvântul meu că aceste lucruri se vor realiza în primul an de mandat. Este nevoie doar de voință politică, de onestitate și multa muncă, iar eu sunt pregătit pentru această foarte serioasă provocare", a declarat Andrei Năstase.

Posted by Andrei Nastase on Monday, 26 October 2020