image
Sursa foto: Jurnal.md

BNM şi-a anunţat noile prognoze: Cu cât vor creşte preţurile în 2020 și 2021

Banca Naţională a Moldovei şi-a modificat în scădere prognozele privind creşterea preţurilor pentru 2020 și 2021, arată noul „Raport asupra inflației”, prezentat astăzi de guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit BNM, rata medie anuală a inflaţiei în 2020 va fi de 5,1 la sută, în scădere cu 0,8 puncte procentuale față de prognoza anterioară.

Pentru 2021, banca centrală estimează o inflaţie de 3,6 la sută, în scădere cu 0,7 puncte procentuale față de prognoza anterioară.

Potrivit BNM, ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare se va diminua semnificativ până la începutul anului viitor, după care, până spre finele orizontului de prognoză, se va majora neesențial.

Ritmul anual al prețurilor reglementate va înregistra valori relativ joase pe întregul orizont. Acesta va crește ușor în prima jumătate a anului curent, după care se va diminua până în trimestrul I 2021. Ulterior, va crește spre finele orizontului de prognoză.

Prețurile la combustibili vor înregistra creșteri nesemnificative în anul 2020 și o ușoară diminuare în anul viitor, cu excepția ultimului trimestru.

inflațiainflația

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: