image
Sursa foto: jurnal.md

Reformarea poliției, cu restanțe // DOC

În ajun de Ziua Poliției, Asociația Promo-LEX a prezentat cel de-al doilea raport privind reformarea acestui domeniu. Concluzia generală a raportorilor este elaborarea unui cadru normativ corespunzător. „Restanțe sunt multe”, afirmă directorul de programe al Promo-LEX, Pavel Postică.

„Ar trebui ca autoritățile, în special Inspectoratul General al Poliției și MAI, să pună un accent poate mai pronunțat anume pe restanțe, pentru înlăturarea acestora, deoarece majoritatea dintre ele se referă la crearea unui cadru normativ corespunzător și va fi dificilă punerea în aplicare a altor acțiuni, care sunt strict legate de acest cadru normativ, care poate, cu regret, nu este perfect și încă nu este realizat”, a declarat Pavel Postică.

A doua concluzie generală majoră se referă la blocajul din perioada electorală.

„În prima jumătate a anului 2019 am avut câteva luni blocate de o perioadă electorală, am avut câteva luni blocate de negocieri pentru crearea unei majorități în cadrul Parlamentului care, în mod direct, a afectat inclusiv activitatea executivului care era cu capacități reduse din punct de vedere funcțional constituțional. Dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să recunoaștem aceste carențe și să încercăm să le înlăturăm pe viitor”, a mai spus directorul de programe al Asociației Promo-LEX.

Potrivit experților Promo-LEX, în perioada de monitorizare s-a depistat încă o problemă - registrul electronic de evidență a armelor.

„62% au declarat că perfecționarea aplicației este necesară, 21,6% au declarat că nu cunosc, iar 16,2% consideră că nu este necesară perfecționarea registrului. Totodată, principalele așteptări legate de perfecționarea aplicației și aici este rezultatul interviurilor efectuate de către monitorii Promo-LEX, ar fi: automatizarea actualizării informației cu privire la scoaterea din evidență sau luarea în evidență a armelor pentru a exclude dublările de informații”, a menționat analistul în cadrul Promo-LEX Mihaela Duca.

Un alt aspect scos în evidență în urma interviurilor se referă la necesitatea de stabilire clară a competențelor ofițerilor de sector. 18 din 42 angajați ai Inspectoratelor de Poliție, precum și cinci din 14 responsabili intervievați consideră că aceste competențe ale ofițerilor de sector nu sunt stabilite în mod clar. Monitorizarea civică a vizat și reorganizarea Inspectoratului Național de Patrulare, dar și noua organigramă a instituției. Opt din 42 de conducători de inspectorate de poliție au spus că nu cunosc despre inițiativa de reorganizare a INP. Raportul a fost realizat în cadrul Proiectului „Monitorizarea civică a reformei poliției în Republica Moldova” cu suportul Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Asociația Promo-LEX, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019.

La finele primului semestru al anului curent, gradul de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, are aceiași indicatori ca și la sfârșit de 2018.

Vedeți aici raportul integral:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: