Potrivit parlamentarului întreaga situație creată în jurul deputatului Ștefan Gațcan, încă de la alegerea sa înainte de declararea stării de urgență și faptul că, cel mai probabil, declararea stării de urgență a fost amânată anume pentru a-i facilita alegerea este extrem de dubioasă și arată adevărata față a clasei politice din Republica Moldova.

Inițial, omul se declară socialist convins, aderă la linia partidului, face declarații furibunde și distribuie știri false. Apoi, brusc, nu se mai „regăsește” în mesajul PSRM, se retrage din această formațiune și declară că aderă la grupul Pro-Moldova, condus pe față de Andrian Candu, iar din umbră – de Vladimir Plahotniuc. Un grup consistent de transfugi din alte formațiuni. Asta după ce s-a discutat atâta despre combaterea traseismului politic. Mai departe – la ușa centrului medical pe care îl conduce a fost depusă o coroană funerară. A fost oprit în trafic și amenințat de foști colegi de formațiune. Asta a fost documentat clar. Nu știm câte amenințări au mai urmat. Mai departe – peste 3 zile, Ștefan Gațcan semnează o nouă cerere, prin care declară că își depune mandatul de deputat și se retrage din Parlament. O cerere imprimată pe un formular cu totul diferit decât cererea de retragere din PSRM – cu alt antet, altă adresare, altă formatare. Deci, cel mai probabil, pregătită din timp de altcineva. Probabil de colegii de formațiune care îl tot amenințau. E halucinant. De râs și de plâns în același timp. Niște oameni – un grup politic – investesc timp și bani într-o campanie electorală dubioasă a altui om. Organizează accederea lui în parlament. Odată ajuns, omul își schimbă tabăra – „cumpărarea” deputaților, cu amănuntul sau cu ridicata, nu mai miră pe nimeni. Cei care i-au făcut campanie îl înjură și îl amenință. Apoi, în urma acestor înjurături și amenințări, omul se retrage din funcția de deputat. Și alegerile organizate în context de pandemie se pare că au fost degeaba. Și declarația contra combaterii traseismului politic – tot degeaba” constată Chiril Moțpan.

Potrivit deputatului, intimidarea lui Gațcan și ulterior declarațiile făcut de reprezentanții Pro-Moldova care au declarat că Gațcan ar fi sechestrat în interiorul Președinției, apoi apariția unui video cu Ștefan Gațcan însuși, care zice că nu este sechestrat, dar va înceta comunicarea cu publicul pentru că are nevoie de „reabilitare”, sunt foarte suspecte.

„Totul a avut loc ca într-o comedie cu mafioți. Toți cei de la guvernare ar trebui să-și depună demisia. Sigur, nu o s-o facă niciodată – așa cum nu ar fi făcut-o nici Gațcan – dacă asupra lor nu s-ar depune presiuni. Asta arată cât de josnici sunt” a conchis Chiril Moțpan.