image
Sursa foto: lci.fr

Australia, „dezamăgită și frustrată” din cauza blocării exporturilor de vaccinuri AstraZeneca din Italia

Autoritățile din Canberra s-au declarat vineri „dezamăgite și frustrate” după ce Uniunea Europeană a blocat transferul a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca din Italia spre Australia.

„Suntem, evident, dezamăgiți și frustrați de această decizie”, a declarat ministrul Finanțelor Simon Birmingham pentru Sky News, citat de DPA.

„Am contractat până la 150 de milioane de doze de vaccin, inclusiv 50 de milioane de doze care urmează să fie produse aici în Australia”, a spus el, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a opri transferul a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca din Italia spre Australia, a declarat joi un purtător de cuvânt al premierului italian Mario Draghi.

UE a creat în ianuarie un mecanism de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, în contextul unei dispute cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu îşi respectă obligaţiile contractuale.

Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturi spre ţări din afara UE, dacă blocul comunitar consideră că o companie nu şi-a onorat mai întâi angajamentele către UE.

Mecanismul ar urma să expire la finalul lunii martie, însă Comisia Europeană dorește prelungirea acestuia până la 30 iunie, decizie ce ar spori tensiunile cu țările terțe care se bazează pe vaccinurile produse în interiorul blocului comunitar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: