image
Sursa foto: AP

APCE constată ritmul lent al reformei justiției în RM și critică migrația din Parlament: „A generat instabilitate politică”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție în care constată ritmul lent al reformei sistemului judiciar din Republica Moldova.

Adunarea a luat act de alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020, în urma cărora Maia Sandu a devenit prima femeie care a devenit președinte al Republicii Moldova, cu o majoritate clară de voturi.

Rezoluția APCE remarcă faptul că alegerile prezidențiale au avut loc în Republica Moldova într-un mediu polarizat și a unui context sanitar dificil.

Totodată, APCE constată ritmul lent al reformei sistemului judiciar și progresul lent în lupta împotriva corupției, în special progresele insuficiente realizate în domeniul prevenirii corupției în ceea ce privește membrii parlamentului, judecătorii și procurorii și, în acest sens, contextul, migrația politică a membrilor parlamentului care a declanșat instabilitatea politică, în ciuda acuzațiilor de corupție politică.

Membrii APCE îndeamnă Republica Moldova să se asigure că toate părțile interesate se angajează într-un dialog incluziv și să facă compromisurile politice necesare pentru a asigura funcționarea instituțiilor democratice în conformitate cu standardele Consiliului Europei în beneficiul tuturor cetățenilor.

Totodată, RM trebuie să adopte, fără alte întârzieri, modificările legale și constituționale preconizate, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția pentru a îmbunătăți independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar, dar și să actualizeze legislația electorală în conformitate cu avizul Comisiei din Veneția din august 2020, în special pentru a reglementa mai bine finanțarea campaniilor electorale.

În rezoluția APCE guvernarea este îndemnată să ia măsuri semnificative pentru a combate corupția și să efectueze o investigație aprofundată privind frauda din sistemul bancar din 2014.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: