image
Sursa foto: poză simbol

Şoferii vor putea ajunge la o înţelegere în cazul accidentelor minore, fără implicarea poliţiei, începând cu 8 septembrie

Șoferii implicați în accidente rutiere, soldate doar cu pagube materiale nesemnificative, vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea poliției, începând cu 8 septembrie.

Formularul de constatare amiabilă de accident se eliberează la cerere de către compania de asigurări unde a fost procurată polița de răspundere civilă auto internă (RCA). În acest sens, conducătorii auto sunt îndemnați să se adreseze la companiile de asigurări (intermediarii de asigurări) la care au procurat polița RCA pentru eliberarea formularului respectiv.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei.

Formularul semnat de ambii șoferi implicați în accident va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.

De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție.

Formularul se prezintă asigurătorului persoanei vinovate în termen de două zile lucrătoare de la data producerii accidentului, completat și semnat de către ambii conducători auto implicați în accident.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va fi valabilă din septembrie numai pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto internă, în timp ce pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura va fi posibilă de la începutul lui 2021.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018, au fost gestionate și soluționate 8611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în anul 2018). Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei.

Citeşte mai mult despre

comentarii: