image
Sursa foto: Jurnal.md

Doi judecători CSJ, numiți de Parlament; „Guvernarea promovează insistent magistrații implicați în dosarul aprilie 2009”

Judecătorii Victor Burduh și Victor Boico au fost avansați la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată astăzi de Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi magistrați vor ocupa aceste funcții până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Candidatura lui Victor Boico a atras critici din partea opoziției, pentru deciziile sale controversate în dosarul aprilie 2009. În 2014, acesta i-a declarat nevinovaţi pe mai mulţi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în acest dosar.

„Actuala guvernare îi promovează insistent pe judecătorii implicați în evenimentele din aprilie 2009”, a menționat deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

Victor Boico a fost anterior membru al Colegiului Disciplinar și este judecătorul, care în 2014 l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pe judecătorul Gheorghe Popa din raionul Teleneşti, pentru luare de mită, achitat ulterior de instanţele superioare.

Victor Boico a fost şi președintele completului de judecată, care acum un an l-a condamnat pe afaceristul Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare, verdictul fiind ulterior menținut de către un complet, din care au făcut parte Oxana Robu şi Liubovi Brânza, contracandidatele lui Boico în competiţia pentru avansare în funcţie.

Boico a indicat în declaraţia sa de avere o maşină Mitsubishi.

Victor Burduh a fost avansat de la Judecătoria Chişinău, direct la CSJ, fiind omisă treapta de apel.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Victor Burduh nu deţine vreun automobil.

Acum câţiva ani, fostul preşedinte al Judecătoriei Ciocana a fost la petrecerea de nuntă a fiului lui Nichifor Corochii, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. La evenimentul cu pricina au participat mai marii justiţiei moldoveneşti - fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, şi fostul procuror general, Corneliu Gurin.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: