image
Sursa foto: primariaedinet.md

Edineț se autoizolează; Primarul, alarmat după decesul bărbatului de la Briceni: „Vreo sută de romi erau la o înmormântare”

Constantin Cojocaru: „Avem foarte mulți romi care au revenit de peste hotare, dacă până acum erau vreo 400 acum sunt peste 1000 de persoane. Zilele astea au avut o înmormântare, la ei se îngroapă cu muzică. Vreo sută și ceva de romi erau în ograda defunctului, vă închipuți? Și jumătate erau străini, așa că ne așteptăm la apariția cazurilor de infectați.”

După decesul bărbatului din Briceni la spitalul din Edineț, acum câteva zile, medicii au fost plasați în carantină, iar de astăzi, 3 aprilie, orașul Edineț, împreună cu satele Alexăndreni și Gordineștii Noi, se autoizolează, anunță primarul Constantin Cojocaru.

Este o procedură mai puțin specifică RM, eu nu am dreptul să declar singur stare de urgență, dar după cazul bărbatului de la Briceni decedat la noi în oraș, care a fost plimbat cu tot cu copiii săi, rude, încercăm să ne autoizolăm cât mai mult”, menționează primarul.

Edilul ne spune că circa 70% din oamenii pe care vin la Edineț sunt străini de la Ocnița, Dondușeni, Briceni, Râșcani. Unii critică decizia primarului, chiar și Comisia raională a încercat să-l convingă să anuleze hotărârea, însă primarul nu a cedat, cu toate că spune că este cu mâinile legate.

Am vorbit cu șeful poliției orășănești, care nu mi se supune mie, primăriei. Aici iar este o problemă cu legislația, primarul acum e cu mâinile legate, deoarece poliția se supune direct Chișinăului. Noi am activizat gărzile populare care sunt mai active, o parte a lucrătorilor primăriei, și inclusiv le-am spus și polițiștilor să patruleze mai ales la ieșirea și intrarea în oraș”, ne spune Cojocaru.

Romii au revenit de peste hotare și nu se supun regulilor autorităților

Primarul se teme că o dată cu revenirea de peste hotare a romilor în orașul său vor apărea și cazuri de infecție cu COVID-19, deoarece aceștia nu respectă carantina.

Romii sunt foarte gălăgioși, acum au venit foarte mulți de peste hotare. Erau vreo 400, acum sunt peste 1000 de persoane venite. Ei nu respectă deloc regulile, stau prin drum, nu conștientizează pericolul acestei pandemii. Încercăm să le explicăm, dar e mai greu. Zilele astea au avut o înmormântare, la ei se îngroapă cu muzică, numai vreo sută și ceva de romi erau în ograda defunctului, vă închipuți? Și jumătate erau străini, așa că ne așteptăm la apariția cazurilor de infectați”, menționează primarul.

Întrebat dacă după decesul bărbatului de la Briceni Ministerul Sănătății a reacționat cumva, Constantin Cojocari a spus că nu a existat nicio reacție.

Noi le-am procurat medicilor noștri 400 de costume de unică folosință, 570 de măști, și am comandat încă 500, la fel am dat comandă și de 2000 de viziere. Agenți economici din agricultură ne-au ajutat cu stropitoare și stropim toate drumurile, 106 kilometri de drum și 40 de kilometri de trotuar, Apă Canal dezinfectează toate scările și terenurile de joacă. Nouă nu ne trebuie bani, ci utilaje tehnice, echipamente”, punctează primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru.

HotărâreHotărâre

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: