image
Sursa foto: Alessio Tirella

INTERVIU: Vlad Musteață, despre creșterea fără precedent a tranzacțiilor imobiliare în 2019; Prognoze pentru 2020

Volumul tranzacțiilor cu apartamente în 2019 a înregistrat un record absolut pentru Republica Moldova, atingând cifra de 28 674 de locuințe. Nici cele mai optimiste prognoze nu arătau ca piața de vânzare/cumpărare a apartamentelor să crească în anul 2019 cu peste 40%, remarcă analistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Vlad Musteață, directorul Proimobil.md, cea mai mare companie imobiliară din R. Moldova, explică ce factori au determinat această creștere fără precedent a tranzacțiilor pe piața imobiliară din țara noastră.

Domnule Vlad Musteață, ați resimțit, în 2019, o creștere a tranzacțiilor imobiliare, ca urmare a intensificării muncii managerilor Proimobil.md?

Anul trecut ne-am mărit echipa și, evident, am simțit o creștere semnificativă a tranzacțiilor realizate de compania noastră. Acest succes ne-a motivat să ne dezvoltăm și mai mult și, bineînțeles, să investim în angajații noștri, organizându-le, în acest sens, training-uri tematice care să-i ajute să devină cei mai buni agenți imobiliari de pe piață. Noi prețuim oamenii acestei țări și depunem tot efortul ca să păstrăm profesioniștii aici, acasă. Totodată, tindem să le oferim cele mai bune servicii celor care revin acasă și sunt gata să investească în domeniul imobiliar, procurându-și un apartament, o casă sau închiriind un oficiu pentru a-și dezvolta propria afacere.

Creditele ipotecare au contribuit la creșterea tranzacțiilor pe piața imobiliară?

Indiscutabil! Creditele ipotecare, inclusiv proiectul „Prima casă”, dar și flexibilitatea/capacitatea de adaptare a băncilor la condițiile existente în Republica Moldova au determinat o oarecare creștere a numărului de tranzacții imobiliare. Conform estimărilor noastre, s-ar putea ca și în acest an, 2020, numărul de tranzacții efectuate cu ajutorul creditelor ipotecare sau cele oferite de companiile de construcție să depășească procentul de vânzări cu sume integrale.

Câți dintre clienții Proimobil aleg să procure apartamente în ipotecă?

Aproape jumătate dintre ei. Vorbim aici de 50-60% din clienții Proimobil care își cumpără apartamente în ipotecă. Printre altele, creditele imobiliare au impulsionat vânzările de apartamente în ultimul timp, creând o nouă nișă de clienți. Inspirându-se din țările europene, oamenii refuză să investească toți banii pe care i-au agonisit într-un imobil. Este suficient să achite o primă rată de 10-20% pentru ca să-și poată achiziționa propria locuință. Restul investițiilor le fac în timp, fapt care le permite să utilizeze o parte din bani într-o afacere, de exemplu, care să le aducă profit. Dacă în țări precum SUA tranzacțiile imobiliare efectuate cu ajutorul creditelor ipotecare sunt în proporție de 95%, atunci în R. Moldova acestea abia ajung la 50%. Dar cum se pare că acest procentaj va fi în creștere în următoarea perioadă, probabil se va mări și mai mult numărul de tranzacții, dar și cel al construcțiilor noi.

Puteți să ne menționați și alți factori, în afară de cei enunțați de Veaceslav Ioniță, care au dus la mărirea numărului de vânzări de apartamente?

Anul trecut, o mare parte din cei care au procurat apartamente prin intermediul Proimobil.md au fost investitori din Italia, Franța, Rusia, Japonia, Israel etc. Oamenii de afaceri străini, în mod special, preferă să achiziționeze locuințe aflate încă la etapa de construcție pentru a obține, ulterior, un anumit profit la revânzarea sau răscumpărarea acestora prin chiria lunară. Apropo, țara noastră a devenit un mediu propice pentru investiții în domeniul imobiliar. Și asta pentru că rata de rentabilitate dintr-o astfel de investiție în R. Moldova este de 8-14%, comparativ cu Israel, unde această cotă nu depășește 6%.

Pe final, trebuie să recunosc, cel mai mare aport la creșterea numărului de vânzări de locuințe l-au avut concetățenii noștri care au revenit de peste hotare și au decis să-și achiziționeze un imobil.

Dle Musteață, vă mulțumim pentru interviu!

(P)

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: