image
Sursa foto: Profimedia Images

Ursula von der Leyen cere liderilor europeni să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor europeni "să fie la înălţime" acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul CE. „Revine acum Consiliului European să ia o decizie şi să se arate la înălţimea responsabilităţii istorice care ţine de noi", a declarat von der Leyen în faţa Parlamentului European reunit în minisesiune la Bruxelles.

Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei şi Republicii Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră şi ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o priveşte să desfăşoare reforme înainte de a obţine statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei, notează Agerpres.

„Ucraina a dovedit, şi asta încă înainte de război, că este pe calea cea bună. În aceşti ultimi ani, ea a efectuat în puţin timp mai multe reforme decât în cursul ultimelor decenii. Datorită acordului de asociere din 2016, ea deja a pus în aplicare circa 70% din regulile, normele şi standardele UE", a afirmat şefa executivului european.

„O muncă importantă rămâne de făcut" în materie de luptă împotriva "influenţei excesive a oligarhilor asupra economiei", a mai spus ea în cadrul unei dezbateri comune pentru pregătirea Consiliului European de pe 23-24 iunie.

„Istoria Uniunii noastre este istoria tinerelor democraţii care se întăresc asociindu-se (...) Este o poveste al cărui viitor capitol este scris astăzi de curajosul popor ucrainean şi de noi toţi, care trebuie să o însoţim pe calea Europei. O dată în plus, Europa se află într-un moment crucial. Să fim la înălţime", a îndemnat ea.

„Republica Moldova a făcut paşi fermi înspre Europa, se află pe o traiectorie reală proreformă pentru prima dată de la obţinerea independenţei, motiv pentru care merită să i se acorde statutul de ţară candidată", a mai pledat Ursula von der Leyen în cadrul dezbaterii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: