image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

VOT FINAL: După eliberarea lui Filat, Parlamentul a suspendat reducerea pedepsei condamnatului deținut în condiții precare

Aplicarea de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție va fi suspendată. Deputații au votat astăzi, în lectura a doua, un proiect în acest sens.

Până la 1 septembrie, Guvernul urmează să prezinte Parlamentului un proiect de lege privind perfecționarea mecanismului compensator.

Noile prevederi nu se vor aplica în privința plângerilor depuse până la data intrării în vigoare a legii. Aceasta va intra în vigoare la data publicării.

Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, până la 10 februarie, au fost înregistrate 5372 plângeri ale deținuților cu privire la condițiile precare de detenție din instituțiile penitenciare din țară, din totalul de aproximativ 6700 deținuti aflați în custodia statului.

Din numărul total de plângeri adresate au fost examinate 3445, iar soluții au fost pronunțate în cazul a 2402 de plângeri.

De mecanismul compensator a beneficiat și fostul premier Vladimir Filat care a fost eliberat din pușcărie, după patru ani și două luni de detenție. Acesta a fost condamnat pe 27 iunie 2016 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Potrivit Codul de Procedură Penală, Vladimir Filat era în drept să ceară eliberarea înainte de termen, dat fiind că a ispășit două treimi din pedeapsă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: