image
Sursa foto: Hepta

Rușii ies în stradă pentru a salva de închisoare trei surori care și-au ucis tatăl ce le-a bătut și abuzat sexual

În iulie 2018, trei surori adolescente din Moscova și-au înjunghiat și bătut tatăl până când a murit. Procurorii au stabilit bărbatul și-a abuzat fiicele fizic și psihologic ani de zile, dar tot au cerut condamnarea lor pentru crimă cu premeditare. Mai multe manifestații de susținere a fetelor au avut loc până acum, în timp ce o organizație tradiționalistă și naționalistă vrea să le vadă după gratii.

În seara de 27 iulie 2018, Mihail Haciaturian (57 de ani) le-a chemat pe fiicele sale, una câte una, în camera sa. Le-a certat pentru că nu au făcut curat cum trebuie în apartament și apoi le-a pulverizat gaz cu piper în față.

După ce a adormit, fetele, Krestina, Angelina și Maria, l-au atacat cu un cuțit, un ciocan și cu gaz cu piper provocându-i răni mortale la cap, gât și piept. Au fost mai multe de 30 de răni provocate doar de cuțit. Ulterior, fetele au chemat poliția. De atunci uciderea lui Haciaturian a devenit unul dintre subiectele cele mai discutate în Rusia, transmite BBC, citat de mediafax.ro.

Poliția avea indicii, dar nu a făcut nimic

Investigarea crimei a scos la iveală un istoric extins de violență domestică în familia Haciaturian. Tatăl și-a bătut fetele cu regularitate mai bine de trei ani, le-a ținut închise și le-a abuzat sexual. În plus, a retezat orice legătură a acestora cu mama lor, Aurelia Dunduk, care îndurase și ea ani de zile bătăile soțului.

Aurelia Dunduk a sesizat poliția de mai multe ori în legătură cu situația fiicelor sale, alte plângeri fiind făcute de către vecinii lui Haciaturian, însă oamenii legii nu au luat măsuri, în condițiile în care poliția din Rusia tratează de obicei violența domestică drept o problemă strict de familie.

Cazul a creat repede vâlvă. Activiștii pentru drepturile omului susțin că surorile nu sunt criminale, ci victime deoarece nu puteau să obțină ajutor și protecție față de tatăl abuziv. În Rusia nu au existat până în 2017 legi care să protejeze victimele violenței domestice, iar modificările introduse atunci sunt aproape insignifiante: la prima abatere, cel care bate un membru al familiei, dar nu suficient încât victima să fie internată în spital, riscă doar o amendă sau maximum două săptămâni de arest.

Crimă cu premeditare sau autoapărare

Surorile Haciaturian au ieșit din arest, dar în așteptarea procesului nu au voie să comunice cu jurnaliștii, dar nici să comunice între ele. Procurorii insistă că paricidul a fost crimă cu premeditare deoarece surorile și-au coordonat acțiunile: Angelina a mânuit ciocanul, Maria cuțitul și Krestina spray-ul cu gaz de piper. Astfel, surorile riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

În schimb, avocații surorilor susține că acestea s-au aflat în autoapărare invocând prevederea din legislația penală rusă care prevede că autoapărarea poate fi invocată nu doar în cazuri de agresiuni imediată, dar și în cazuri de ”infracțiune continuă”, cum ar fi luarea de ostatici în care victima este torturată.

Cu susținerea opiniei publice, activiștii pentru drepturile omului cer acum crearea de adăposturi pentru femeile abuzate în familie și introducerea ordinelor de restricție. Susținătorii fetelor organizează periodic manifestații de stradă pentru a menține cazul în atenția publică.

De altfel, opinia publică rusă a mai fost recent șocată de un caz de violență domesctică, cel al Margaritei Graceva, căreia soțul i-a tăiat mâinile cu un topor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: