image
Sursa foto: Profimedia

Ce au făcut jucătorii iranieni, după ce la primul meci au refuzat să cânte imnul național

Jucătorii iranieni, tăcuţi în primul lor meci, cu Anglia (2-6), au cântat imnul naţional înaintea partidei contra Ţării Galilor (2-0), disputată vineri, în Grupa B a Cupei Mondiale 2022.

Descrisă ca o decizie colectivă de căpitanul Alireza Jahanbakshsh, înaintea meciului de luni cu Anglia, gestul a fost perceput ca un semn de susţinere a victimelor manifestaţiilor care continuă să fie dur reprimate în Iran.

Joi, într-o conferinţă de presă, atacantul iranian Mehdi Taremi a susţinut că jucătorii naţionalei persane nu au fost supuşi niciunei presiuni pentru că au refuzat să cânte imnul naţional înaintea meciului cu Anglia (2-6).

''Nu îmi place să vorbesc de subiecte politice, dar nu am fost supuşi niciunei presiuni'', a declarat joi atacantul lui FC Porto.

La începutul meciului cu Ţara Galilor, s-au auzit scandări "Iran, Iran" din tribune, iar unii suporteri erau în lacrimi.

Un fotoreporter AFP a văzut susţinători îmbrăcaţi în culorile Iranului cărora le-a fost confiscat un steag cu sloganul ''Femeie, Viaţă, Libertate'', care a devenit strigătul protestatarilor. Alături de ei, o suporteră ţinea în mâini un tricou cu numele tinerei Mahsa Amini şi purtând numărul 22, corespunzător vârstei femeii la momentul morţii ei, care a declanşat proteste în Iran.

În ultimul său meci din grupă, Iranul va înfrunta echipa Statelor Unite, marţi 29 noiembrie.

Așa cum s-a întâmplat și la debut, la 2-6 cu Anglia, mulți suporteri ai Iranului au fost prezenți în tribune, iar o susținătoare a oferit momente emoționante.

Femeia și-a pictat pe față lacrimi de culoarea roșie, care simbolizează sângele, și a ridicat un tricou pe care era scris numele Mahsei Amini.

Mahsa Amini a fost în acest an victima abuzurilor regimului de la Teheran. Femeia de 22 de ani a fost arestată în stradă pe motiv că nu purta corect hijabul și, la trei zile, a decedat.

Situația Mahsei Amini a condus la proteste în Iran, iar apropiații victimei au declarat ulterior că ea trecuse, în timp ce se afla în custodia poliției, prin ”momente de teroare”.

În semn de protest față de cele întâmplate, fotbaliștii naționalei Iranului au refuzat să cânte imnul înainte de meciul cu Anglia, însă au făcut-o în momentele premergătoare startului jocului cu Țara Galilor.

Totuși, momentul intonării imnului de stat a fost huiduit de iranienii prezenți în tribune.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: