image
Sursa foto: jurnal.md

CSM a avizat negativ proiectul de lege care prevede statut special pentru limba rusă în RM

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul de lege care prevedea statut special pentru limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova a fost avizat degativ de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit proiectului de lege înaintat de către deputații socialiștii Vasile Bolea, Bogdat Țârdea și Adrian Lebedinschi, funcționarii publici erau obligați, la solicitare, să asigură traducerea în limba rusă, să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele, prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Totodată, potrivit proiectului, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei Legi conform legislației în vigoare.

Amintim că Vasile Bolea, Adrian Lebedinschi și Bogdan Țârdea sunt cei care au propus modificarea Codului Audiovizualului în sensul revenirii la retransmiterea programelor informative TV ruse, dar și la reducerea considerabilă a proporției de programe audiovizuale în limba română. Cele două proiecte au fost susținute de majoritatea deputaților din Comisia juridică a Parlamentului - vorbim de cei ai PSRM, ai Partidului Șor și de neafiliații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: