image
Sursa foto: blog.fscom.co.uk

Audieri în comisia Laundromatul: Sute de milioane de dolari au rămas în RM; O parte a servit pentru a corupe foști deputați

Sute de milioane de dolari au rămas în Republica Moldova, iar zeci de milioane de dolari au fost extrași în numerar de persoane nerezidente care au trecut prin segmentul transnistrean. O parte din bani au fost folosiți pentru a corupe anumiți funcționari și deputați din fostele legislative.

Informațiile au fost făcute publice astăzi de șefa comisiei de anchetă privind Laundromatul, deputatul Platformei DA Inga Grigoriu.

Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a avut în această săptămână o nouă rundă de audieri.

Au fost audiați reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, de data aceasta cu ușile închise.

„Nu mai putem vorbi că banii au avut un caracter tranzitoriu în RM. Sume impresionante de ordinul sutelor de milioane de dolari au rămas în RM. Zeci de milioane de dolari au fost extrași cash de persoane nerezidente care au trecut prin segmentul transnistrean. Săptămâna trecută nu știam care a fost destinația finală a banilor extrași cash. N-o să credeți, dar uneori se scria că destinația lor e pentru a cumpăra hârtii de valoare. Specialiștii spun că este o aberație. O parte din sumă a servit pentru a corupe anumiți funcționari și deputați din fostele legislative”, a declarat Inga Grigoriu.

Șefa comisiei de anchetă a făcut apel către procurori să ducă la bun sfârșit ancheta privind spălările de bani prin instanțele judecătorești din RM. Inga Grigoriu a menționat că pe adresa comisiei a parvenit o opine a unor profesori de drept care, în opinia sa, poate avea scopul de a stopa ancheta.„Între timp pe adresa comisiei a parvenit o oponie semnată de profesori de la facultatea de drept a USM, ca răspus la o scrisoare a lui Ruslan Popov, adjunctul procurorului general. S-a cerut opinia cu privire la dacă în Republica Moldova spălarea de bani, care s-a petrecut prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești, poate fi considerată ilegalitate atât timp cât nu a fost demonstrată infracțiunea inițială. Opinia profesorilor mi s-a părut că vine pentru a stopa ancheta sau de a clasa dosarele. Pe 19 noiembrie am reușit să includem pe agenda Parlamentului proiectul cu privire la comisia de anchetă. Opinia a fost solicitată pe 23 noiembrie, răspunsul a venit pentru două săptămâni. Nu zic că este coincidență, posibil că domnul Popov poate nici nu a auzit că în Parlament este propusă crearea unei astfel de comisii”, a declarat Inga Grigoriu.

Comisia de anchetă a făcut demersuri către mai multe instituții din RM, inclusiv către BNM. „Am primit răspuns de la BNM, din păcate este cu titlu secret, din cauza că sunt date cu caracter personal. Aici se vede totul, sunt nume, conturi, sunt descrise persoane fizice, juridice, executorii judecătorești, cum s-au efectuat tranzacțiile. Acest raport este la organele de anchetă. Insista ca procurori, dacă au pierdut acest raport, să-l solicite de la BNM”, a mai spus Inga Grigoriu.

Săptămâna viitoare urmează să fie audiați reprezentanții BNM care au cerut o ședință închisă.

Precizăm că mai mulți foști demnitari și funcționari de rang înalt, inclusiv fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au fost chemați la audieri în cadrul comisiei de anchetă privind „Laundromatul”. Vedeți aici calendarul audierilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: