image
Sursa foto: Jurnal.md

585 de ani de la fondarea orașului Chișinău

Chișinăul împlinește 585 de ani! Sărbătoarea, pompoasă în alte vremuri, este umbrită și în acest an de pandemie. Autoritățile municipale au renunțat la organizarea evenimentelor în masă, fiind acceptate doar câteva manifestații cu caracter local. Mai aglomerate au fost parcurile din oraș sau Grădina zoologică, unde intrarea este astăzi gratuită. La Catedrală s-a făcut tradiționala slujbă, dar oamenii au cam uitat de restricții.

Majoritatea oamenilor veniți la slujbă s-au îmbulzit la intrarea în Catedrală, unde nici nu era vorbă de măști sau distanță socială. A fost respectat doar ritualul bisericesc.

Tot aici, oamenii au asistat la concert în aer liber. Mai târziu, Scuarul Catedralei a găzduit un târg, unde meșterii populari și-au adus creațiile spre bucuria vizitatorilor.

Iar lângă Arcul de Triumf a fost instalat un ecran, pe care au fost proiectate filme despre Chișinău.

Pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze, autoritățile au adus în centrul orașului un troleibuz specializat, însă doritori au fost puțini.

A fost aglomerație și în parcurile din oraș, în special la Grădina zoologică, unde astăzi intrarea este gratuită.

Au profitat de această ocazie în special bătrânii, care ne-au spus că nu-și permit să plătească pentru bilet.

Însă de distanță socială, vizitatorii au uitat cu desăvârșire.

Deși oficial, Chișinăul a împlinit încă în luna iulie 585 de ani, hramul orașului este marcat tradițional pe 14 octombrie, fiind și o zi liberă pentru bugetari. Credincioșii care respectă calendarul vechi sărbătoresc în această zi ”Acoperământul Maicii Domnului”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: