image
Sursa foto: jurnal.md

Avertisment ANTA, după o săptămână de la protestul transportatorilor: „Vom intensifica controlul pasagerilor fără bilete”

Agenția Națională de Transport Auto informează că a organizat o ședință cu reprezentanții SRL „Gările Auto Moderne” și reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Potrivit serviciului de presă al instituției întrunirea a avut drept scop „medierea și indentificarea soluțiilor pentru a îmbunătăți serviciile de transport a pasagerilor prin intermediul autogării, dar și relațiile reprezentanților „Gările Auto Moderne” cu operatorii de transport rutier.

Amintim că asociația APOTA a organizat pe 7 octombrie o acțiune de protest în centrul Chișinăului din cauza datoriilor de peste 7 milioane de lei pe care le are „Gările Auto Moderne” față de transportatori.

Totodată operatorii de transport au solicitat rezilierea contractului de parteneriat public-privat și întoarcerea gării și stațiilor auto în gestiunea statului. „Pentru noi, transportatorii de pasageri, era mai ușor și mai transparent de colaborat cu Gara Auto pe când era întreprindere de stat decât acum. Este evident că s-au întors anii'90 pentru transportatorii de pasageri, cu aceleași metode de șantaj și amenințări”, a declarat anterior președintele asociației, Oleg Alexa.

În urma ședinței cu cele două părți aflate în conflict ANTA nu suflă niciun cuvânt despre datoria pe care o are autogara față de transportatorii de pasageri. Instituția a decis că autogara va sesiza operatorii dacă aceștia admit încălcări, iar în cazul în care nu vor fi luate măsurile necesare de prevenire și neadmitere a încălcărilor, autogara va sesiza Agenția care va întreprinde măsuri de sancționare conform legislației în vigoare.

Totodată ANTA a solicitat să fie întreprinse măsuri noi pentru a fi diminuate rândurile formate la casele autogării.

În context Agenția anunță că va intensifica procesul de monitorizare și control pentru a asigura respectarea procesului legal de deservire a fluxului de pasageri și pentru a combate fenomenul de îmbarcare a pasagerilor pe teritoriul autogării ori în afara ei în lipsa biletelor.

Amintim că la protestul transportatorilor auto de pe 7 octombrie au venit reprezentanți din 28 de raioane. Transportatorii au acuzat statul că protejează „proiectul de delapidare a gărilor auto, de instituire a monopolului și de transformare a gărilor într-un subiect de stoarcere a banilor de la transportatori”. „Protestul de astăzi este prima măsură. Posibil vor urma și altele”, a declarat atunci președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: