image
Sursa foto: jurnaltv.md

Francezul care adoră Republica Moldova; Are aici o afacere, a învățat limba română și a însușit și tradițiile

Doar accentul trădează faptul că Anthony Mauger este un străin, deși francezul este stabilit la Chișinău de aproape zece luni. Inginer de profesie, Anthony a ales o viață liniștită și autentică aici, renunțând la o bună ședere în Paris. Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace.

Francezul Anthony Mauger a văzut pentru prima oară Republica Moldova în 2008, când a vrut să intre în celebrele vinării, de care auzise că sunt multe aici.

„Eu am auzit de Republica Moldova prima dată în 2002, datorită cântecului O-Zone, „Dragostea din tei”. Iar când eram student în Germania, o fată din clădirea noastră era din Moldova. Am început un pic să cunosc despre țară, înainte nu știam nimic”, spune Anthony Mauger, director al unei companii de construcții.

Anthony a absolvit facultatea și a primit o slujbă în Paris, dar nu se simțea în apele lui acolo. Destinul l-a adus la București, unde a lucrat mai mulți ani. Apoi, a câștigat un proiect și nu a ezitat o clipă. La Cantemir, compania sa a construit cea mai modernă stație de epurare din Republica Moldova.

„Am considerat că Moldova e o țară mică, unde aș putea să mă dezvolt în continuare. Noi am început cu un proiect foarte mare. Am construit sisteme de irigare în Jora de Jos, Blindești, Grozești și Leova, și am avut nevoie de 290 de oameni ca să facem toate lucrările. Am fost foarte plăcut surprins de deschiderea oamenilor”, spune francezul.

I-a fost mai ușor să lucreze și datorită limbii române, pe care a învățat-o rapid.

„Am început să învăț limba română după ce am citit o carte pentru obținerea permisului de conducere pentru camion și motocicletă. Am învățat repede pentru că știam că o să am un examen în limba română”, mai afirmă Anthony Mauger.

Ca sa facă cu adevărat parte din societate, a însușit nu doar limba, dar și tradițiile. Spune că cea mai frumoasă este Mărțișorul.

„Pentru mine este un semn foarte bun, având în vedere că vorbim despre începutul primăverii și faptul că putem să transmitem un Mărțișor către persoanele dragi”, susține bărbatul.

Anthony este pasionat de sport, în special de ciclism. Ori de câte ori poate, pedalează pentru sănătate, dar și pentru o cauză nobilă. Colaborează cu cei de la Hospices of Hope, care oferă îngrijiri paliative bolnavilor de cancer.

„în jur de 13 mii de persoane mor de cancer în fiecare an în Republica Moldova. Noi avem acum patru echipe mobile care propun îngrijiri paliative în Ocnița, Orhei, Soroca și Taraclia”, mai spune Anthony.

Prin munca sa, Anthony Mauger demonstrează că nu doar a venit să trăiască în Republica Moldova, dar și lucrează pentru a o transforma într-un stat european, în care oamenii beneficiază de infrastructură modernă și servicii de sănătate calitative.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: