image
Sursa foto: CNSA

Prima fotografie cu planeta Marte trimisă de sonda spațială Tianwen-1 a Chinei; Astăzi intră în orbita Planetei Roșii

Sonda spațială Tianwen-1 a Chinei a trimis prima sa imagine cu planeta Marte, a anunțat agenția spațială a țării. Misiunea se pregătește să aterizeze anul acesta pe Planeta Roșie.

Nava spațială, lansată în luna iulie 2020 în același timp ca misiunea rivală a Statelor Unite, este așteptată să intre pe orbita planetei Marte în jurul datei de 10 februarie.

Imaginea în alb-negru a misiunii Tianwen-1 a fost dată publicității vineri de către Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA) și arată trăsături geologice precum Craterul Schiaparelli și Valles Marineris, o întindere vastă de canioane de pe suprafața marțiană. Fotografia a fost făcută la aproape 2,2 milioane de kilometri distanță de Marte.

Când va ateriza roverul misiunii Tianwen-1 pe Planeta Roșie?

Nava spațială și-a aprins unul dintre motoare pentru a „desfășura o corecție orbitală” vineri și este așteptată să-și reducă viteza înainte să fie „capturată de gravitația marțiană” în jurul datei de 10 februarie.

CNSACNSA

Nava Tianwen-1 cântărește cinci tone și include o navă spațială orbitală, o sondă de aterizare și un rover care va studia solul Planetei Roșii. China speră ca roverul să aterizeze în luna mai în Utopia, un crater de impact masiv de pe Marte.

China intenționează să-și pună amprenta permanent pe orbita Terrei

După ce a privit cum Statele Unite și Uniunea Sovietică au deschis calea în timpul Războiului Rece, China a finanțat cu miliarde de dolari propriul program spațial coordonat de armată. Țara a înregistrat progrese semnificative, trimițând un om în spațiu în anul 2003.

Totodată, China are de gând să asambleze o stație spațială până în 2022 și să-și pună amprenta permanent pe orbita Terrei, potrivit Science Alert.

Tianwen-1 nu este prima misiune a Chinei spre Marte

Însă, Marte s-a dovedit a fi o țintă dificilă până acum, majoritatea misiunilor coordonate de SUA, Rusia, Europa, Japonia și India din 1960 și până acum sfârșind în eșec.

De asemenea, Tianwen-1 nu este prima încercare a Chinei de a ajunge pe Planeta Roșie. O altă misiune desfășurată împreună cu Rusia în 2011 s-a sfârșit prematur atunci când lansarea a eșuat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: