Breaking News

image
Sursa foto: presidency.ro

R. Moldova, pe agenda discuțiilor dintre Klaus Iohannis și Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat la București

Preşedintele României, Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, Republica Moldova fiind unul dintre subiectele abordate de cei doi oficiali în cadrul întrevederii.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale românne, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanţial al conflictului din Ucraina şi a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.

Preşedintele României şi secretarul de stat american Blinken au avut un schimb de opinii "substanţial" cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina şi, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianţei de la Madrid.

Klaus Iohannis a adresat mulţumiri pentru suplimentarea recentă a prezenţei militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul estic al NATO şi ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaţilor pentru Ucraina, context în care secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente şi multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, respectiv pentru tranzitul de cereale, cât şi prin coordonarea eforturilor internaţionale în sprijinul ţării vecine.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în domeniu, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul de stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea României în programul Visa Waiver, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Precizăm că Blinken urmează să participe la reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO. Totodată, în acest an se aniversează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic România - SUA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: