image
Sursa foto: IPN

Din rezerva de stat a fost eliberat grâu din 2016, la Giurgiulești figura că e din 2020: „E amestecat ori expertiza e falsă”

Cele 17 mii de tone de grâu care au fost scoase din rezerva de stat, au întinerit cu vreo patru ani, de la scoaterea lor din rezervă până la hotar. Cel puțin așa susține vicepreședintele Platforme DA, Alexandru Slusari. În timp ce conducerea Agenției Rezerva Materiale susținea că a eliberat grâu din roada anului 2016, în actele de expertiză de la portul Giugriulești acesta figura că ar fi din roada anului 2020.

„Vaja Jhashi cunoaște foarte bine arta lobismului în Republica Moldova.

Vedeți rezultatele expertizei grâului, efectuată în portul Giurgiulești pentru 17 mii de tone. Este indicată roada grâului 2020, deși se cunoaște că din rezerva de stat a fost eliberat grâu din anul 2016. Glutenul 22, deși grâul din rezerva de stat a avut alt indicator de gluten. Sau expertiza este falsificată sau grâul din rezervă a fost amestecat cu alt grâu” a menționat Alexandru Slusari.

Potrivit politicianului, după 30 aprilie (data limită de livrare a grâului în port, conform contractului între Agrofloris Nord și compania din grupul Trans Oil) se pregătește exportul celor 17 mii de tone. „Expertiza anexată este unul din paravane pentru justificarea acestui export. Unica ieșire legală din situația despre care strigăm aproape de o lună, este interzicerea exportului de grâu”, a mai spus Alexandru Slusari.

docdoc
docdoc

Amintim că rezerva de stat este gestionată de un polițist controversat, Gheorghe Tretiacov, care anterior a colaborat ilegal cu structurile de la Tiraspol. Anterior, deputatul Radu Marian a declarat că Agenția de Rezerve Materiale a acționat total împotriva interesului public, vânzând acest grâu strategic unei firme care aparține monopolistului Vaja Jhashi, spre export. Au făcut acest lucru pentru un motiv cât se poate de cinic, pentru că holding-ul lui Jhashi a oferit un preț mai mare. În loc să protejeze populația de majorarea prețurilor, această instituție a decis să facă bani. Ca rezultat, avem o situația ridicolă în care, deși există surplus de grâu de 125% pe piața locală, prețurile cresc. De ce? Pentru că statul nu este capabil să intervină pe piață atunci când are posibilitatea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: