„Sunt cel puțin încă trei persoane. În cazul a două dintre ele am documentele de la ASP în safeu. În cazul celei de-a treia – am, deocamdată, doar informații operative”, a precizat deputatul PPDA.

El susține că și în aceste cazuri procedura de atribuire a identităților duble celor vizați ar fi fost declanșată de fostul șef al SIS, Vasile Botnari. „El a dat indicații, iar ASP a executat”, spune Moțpan.

(...) „Unul din ei este un bun prieten al lui Plahotniuc și i-a sponsorizat zeci de deplasări peste hotare. Un altul este Iaralov, iar în ceal de-al treilea caz este vorba de cineva care a deținut o funcție de stat până nu demult, care și-a schimbat, în documente, doar patronimicul. A făcut asta, probabil, pentru că are un dosar în Rusia și a crezut că poate scăpa astfel de răspundere”, a explicat Chiril Moțpan.

În cadrul emisiunii, el a revenit și la subiectul expulzării profesorilor turci din Moldova în septembrie 2018 (toți au fost deja condamnați de regimul Erdogan), sugerând că președintele Igor Dodon nu ar fi fost străin de ceea ce s-a întâmplat atunci.

„Am intrat în posesia unor informații foarte interesante referitoare la expulzarea profesorilor turci. Sunt informații operative de maximă importanță. Acum eu nu mai am niciun temei să cred că președintele Dodon nu a fost implicat în ceea ce s-a întâmplat cu profesorii turci”, a menționat deputatul Moțpan.

Președinția nu a reacționat deocamdată la insinuările lui Chiril Moțpan, dar anterior Igor Dodon și-a declinat orice implicare în operațiunea SIS de expulzare a profesorilor turci.

În luna august 2019, în cadrul unui briefing, Chiril Moțpan, pe atunci președinte al Comisiei pentru securitate națională, declara că „Igor Dodon nu are nicio atribuție la expulzarea celor șapte profesori turci. Unicul care putea lua atunci decizii era Plahotniuc”. Acum Moțpan susține că „există bănuieli rezonabile că el a știut ce se întâmplă în acel caz, fiind consultat”.

De asemenea, deputatul Moțpan a declarat în cadrul emisiunii că a transmis, cu aproximativ trei săptămâni în urmă, unei instituții de stat „un document foarte important, care îl viza pe un anumit cetățean”.

„Acel cetățean nu avea cum să aibă acces la documente cu parafa secret de stat. Știți ce mi s-a întâmplat? Peste câteva zile, am primit de la cetățeanul respectiv o epistolă în care mă soma să-mi cer scuze pentru că l-am învinuit că ar fi făcut parte în vreo zece dosare. Eu aveam acea informație de la SIS și e vorba de documente. Deci, cineva l-a informat pe individul respectiv că eu am transmis acea informație acelei instituții de stat”, a atenționat Chiril Moțpan.

Emisiunea Cabinetul din Umbră poate fi urmărită aici: