image
Sursa foto: Jurnal.md

Forța Fermierilor anunță că a reapărut problema deficitului de motorină: Nu s-a importat mai puțin, petroliștii își bat joc

Asociația Forța Fermierilor informează că a reapărut problema deficitului motorinei pe piața angro exact la începutul lucrărilor de recoltare a culturilor de toamnă.

Potrivit liderului asociației „Forța fermierilor”, Alexandru Slusari, se repetă situația lunii iunie. Se atestă o creștere bruscă zilnică a prețurilor la motorina.

Totodată, primim semnale din mai multe raioane că întreprinderile petroliere au refuzat să livreze motorină la mai mulți fermieri și agricultorii din nou stau în rănduri la benzinăriile, la care foarte repede să termină combustibilul. Deci, în afară problemelor secetei, embargoului rusesc, scumpirilor exorbitante la resurse necesare producerii agricole și prețurilor derizorii la producția crescută, fermierii se confruntă acum cu niște jocuri obscure pe piața produselor petroliere, care generează pierderi de nervi și bani pentru zeci de mii de agricultori”, anunță asociația.

Sursa mai menționează că statistica importurilor în luna iunie nu a confirmat faptul importului cantităților mai mici de motorină sau reexportului cantităților mai mari în Ucraina, comparativ cu alte luni. Din contra, în aceasta perioada au fost fixate cele mai mari importuri de diesel pentru anul 2022.

Din păcate acele acțiuni de manipulare pe piața produselor petroliere așa și nu au fost investigate de către organele abilitate. Asociația noastră este încrezută că magnații petroliști si-au bătut joc timp de căteva săptămâni în iunie de întreagă ramură agricolă și intenționează să repete același scenariu în septembrie”.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere intervenția imediată din partea Guvernului, ANRE și Consiliului Concurenței în vederea înlăturării haosului organizat pe piața motorinei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: