image
Sursa foto: jurnal.md

Esaulenco, deranjat de polit-tehnologii din România, nu și de cei ruși; Cere CEC să ia decizii de înlăturare a „amenințării”

Serviciul de Informații și Securitatea a adresat o scrisoare Comisiei Electorale Centrale la 18 iunie, în care solicită luarea unei decizii „pentru înlăturarea cauzelor și condițiilor ce contribuie la amenințarea securității de stat” de către Alianța pentru Unirea cu România (AUR). SIS invocă că liderul acestui partid a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că sunt consiliați în materie de campanie electorală de experți din România.

În acest context, în conformitate cu art. 39, 52 din Codul Electoral, se constată o bănuială rezonabilă a factorului extern în treburile interne ale statului”, se arată în mesajul semnat de directorul SIS, Alexandr Esaulenco.

SS

În răspunsul său emis la 24 iunie, CEC informează SIS că „contractarea serviciilor de consultanță în domeniul organizării campaniilor electorale din străinătate (prestate de persoane fizice și juridice) nu este interzisă de prevederile legale” și că rapoartele financiare prezentate de acest partid nu denotă că ar utiliza mijloace financiare din străinătate. În context CEC informează SIS că „totuși, va examina suplimentar corectitudinea și modul de reflectare a cheltuielilor din campania electorală” a acestui concurent electoral.

SS
SS

Corespondența dintre SIS și CEC l-a revoltat pe liderul PL, alăturat AUR în această campanie, Dorin Chirtoacă.

În loc sa se preocupe de problemele de securitate create de regimul ilegal de la Tiraspol, și în loc să asigure dreptul de vot pentru Diasporă prin cele 40 de secții de vot furate prin trădarea de la MAEIE si blatul politic, SIS si CEC isi scriu scrisori prin care pun la cale scoaterea AUR-ului din alegeri”, a comentat liderul PL. Totodată repzentanții AUR au protestat în fața SIS acuzând că instituția ar încerca să scoată formațiunea din competiția electorală.

Valeriu Munteanu, a precizat că așteaptă explicații clare de la directorul SIS cine i-a dat indicații de a scoate AUR din cursa electorală și de ce se teme Serviciul Informații și Securitate, din moment ce acest partid respectă legislația Republicii Moldova și nu are finanțare din exterior.

În replică, serviciul de presă al SIS a emis un comunicat în care spune că „acțiunile SIS nu se realizează în baza unor indicații, ci în baza cadrului legislativ care reglementeaza activitatea serviciului special”.

„SIS nu monitorizează partidele politice, dar corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul SIS.

Amintim că în campania pentru prezidențiale din toamna anului 2020, RISE Moldova a reușit să identifice 8 dintre polit-tehnologii ruși care au debarcat la Chișinău, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.

Printre aceștia au fost cetățenii Federației Ruse: Iuri Gudilin și Olga Grak.

Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: