image
Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE, în faţa ameninţării ruse, şi îi îndeamnă pe europeni să treacă de la vorbe la acţiuni, notează AFP, preluată de Agerpres. Zelenski se întâlnește vineri cu președintele francez Emmanuel Macron și va avea o videoconferinţă cu cancelarul german, Angela Merkel.

„Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare a UE şi NATO”, a declarat liderul ucrainean într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, publicat joi seară pe site-ul jurnalului.

„A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitaţi să aderăm la UE şi NATO”, a adăugat el, denunţând o „agresiune violentă” a Rusiei împotriva ţării sale.

Volodimir Zelenski a lansat un apel mai ales omologului său francez, care se prezintă ca un campion al Uniunii Europene.

„Dacă UE şi Emmanuel Macron ne consideră cu adevărat un membru al familiei europene, trebuie să acţioneze în consecinţă. Este timpul să nu mai vorbim şi să luăm decizii”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean a deplâns, de asemenea, că omologul său francez are „relaţii mai bune” cu Vladimir Putin decât cu el. „Mai ales în acest moment, când Ucraina are nevoie într-adevăr de sprijin european”, a insistat el.

De mai multe săptămâni, ciocnirile s-au înmulţit între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas (estul Ucrainei), în timp ce zeci de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropiere.

Ucraina se teme că Moscova încearcă să o forţeze să comită o eroare, încercând să justifice astfel o operaţiune armată. La rândul său, Kremlinul susţine că „nu ameninţă pe nimeni" şi denunţă în schimb „provocările” ucrainene şi activităţile „ameninţătoare” ale NATO.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: