image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Proiectul privind asigurarea medicală a veteranilor, blocat; Platforma DA: A avut loc un precedent periculos, vom sesiza CC

Proiectul de lege care le-ar fi permis tuturor veteranilor de război din RM să beneficieze de polite de asigurare medicală gratuită, votat în două lecturi, a fost blocat din inițiativa președintei Parlamentului Zinaida Greceanâi și a sereviciului juridic a Parlamentului. Anunțul a fost făcut de deputații din Platforma DA, care avertizează că ieri a avut loc un precedent în Parlament, când un proiect votat inclusiv de doi reprezentanți ai majorității parlamentare, a iscat nemulțumiri. Prin decizia spicherului, după masa a avut loc o nouă ședință, la care votul deputaților a fost revocat. Deputații din Platforma DA anunță că vor depune o sesizare la Curtea Constituțională pe marginea acestui caz.

Deputata Stela Macari a declarat că proiectul de lege privind acordarea polițelor medicale gratuite veteranilor de război a devenit un măr al discordiei în rândul deputațior din majoritatea parlamentară. Proiectul a fost votat în prima lectură în luna iunie. Urma să intre în vigoare pe 1 iulie. Câteva ședințe la rând majoritatea parlamentară a respins includerea acestuia pe ordinea de zi. Cu mare greu a fost inclus pe 16 iulie, curent.

„Amintesc că în acea zi guvernarea a reușit să-și arate atitudinea față de veterani dându-i cu capul de asfalt în timpul protestului din fața Parlamentului, unde aceștia își revendicau drepturile și au cerut inclusiv această poliță medicală. Atunci, la insistența noastră și sub presiunea protestelor, proiectul a fost votat în lectura a doua. Acesta a fost votat inclusiv de doi deputați din majoritatea parlamentară, Ion Leucă și Ghenadie Buza. Până la urmă însă actuala guvernare a a căutat noi pretexte pentru a bloca promulgarea acestei legi”, a declarat Stela Macari

Potrivit deputatei s-a făcut uz de o notă informative a secției juridice a Parlamentului, în baza căreia votarea acestui proiect de lege a fost declarată neconstituțională și acesta a fost întors comisiei de profil pentru reexaminare.

„Ieri, președinta Parlamentului a decis convocarea ședinței la ora 15.00 la care a anulat votul dat pentru acest proiect de lege. Este un precedent periculos. Acum orice deputat poate pretinde revizuirea unui vot acordat anterior. În acest mod, Zinaida Greceanâi nu a făcut decât să salveze „reputația” lui Dodon, care s-ar fi văzut nevoit să nu promulge legea, fapt care ar fi tensionat și mai mult relația acestuia cu veteranii”, a mai spus Stela Macari.

Deputata a mai menționat că blocarea acestui proiect de lege și trimiterea lui la reexaminare a fost posibilă și cu votul deputaților din Partidul „Șor”. Actuala guvernare a invocate lipsa acoperirii finaciare. „Nimeni din reprezentanții Guvernului nu au prezentat cel puțin niște calcule. Nu este vorba de o sumă enormă. Potrivit datelor CNAS, peste 9000 de veterani sunt angajați în câmpul muncii. Proiectul are neveoie de circa 35 milioane de lei. De ce găsim bani pentru plimbări pe muntele Athos, pentru editarea unor almanahuri politice, sau pentru salarizarea anagajaților SPP care păzesc masa de sărbătoare, dar nu găsim bani pentru eroi? Vom depune toate eforturile ca revendicările veteranilor să fie îndeplinite”, a conchis deputata.

Deputatul Chiril Moțpan a adăugat că actuala guvernare nu caută bani pentru a ajuta veteranii, ci pretexte pentru a exclude ajutorul.

„Veteranii au fost întotdeauna o cenușăreasă în RM. Dodon nu a reacționat nici într-un fel la tentativele administrației separatiste de a acapara noi teritorii în stânga Nistrului, nu a recționat nici într-un fel când veteranii au ajuns indezirabili la ei acasă, ca Iurie Coțofan și alții. Există și o listă întreagă de persoane bănuite de terorism concepută de Tiraspol. Din păcate în loc să fie ajutați acești oameni, toți banii sunt direcționați spre campania lui Igor Dodon”, a spus Chiril Moțpan.

Deputatul Vasile Năstase a declarat că Platforma DA va depune o sesizare la Curtea Constituțională în care va solicita să fie interpretat votul de ieri.

„A avut loc un precedent foarte nociv, spicherul Parlamentului a decis în mod unilateral să blocheze acest proiect, prin revotarea lui la o altă ședință care a avut loc la ora 15:00. Conducerea Parlamentului, dar și serviciul juridic de mai multe ori au declarat că un proiect ori altul, ori această lege, nu este constitutional. Nimeni nu are dreptul să spună așa ceva înafara Curții Constituționale. Vom depune o sesizare la Înalta Curte în care vom solicita să fie interpretat votul de ieri”, a mai spus Vasile Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: