image
Sursa foto: futurism.com

Soarele artificial, care e de 6 ori mai fierbinte, e aproape gata

Chinezii sunt mai aproape de crearea reactorului Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), adică un fel de Soare artificial.

Acest Soare artificial ar avea scopul de a mima procesele de fuziune nucleare din Soarele real. În noiembrie 2018, reactorul a ajuns să creeze temperatura record de 100 de milioane de grade Celsius. Oamenii de știință din spatele proiectului spun că Soarele artificial va fi gata în mod oficial în acest an. Mai mult, ei au spus că reactorul EAST ne va aduce cu un pas mai aproape de generarea puterii specifice fuziunilor nucleare pe Pământ.

Unul din oficialii de la China National Nuclear Corporation, Duan Xuru, a anunțat în cadrul sesiunii anuale din cadrul Chinese People’s Political Consultative Conference că inginerii vor termina construcția dispozitivului în 2019, scrie Playtech.

„Plasma artificială a Soarelui este compusă în mare parte din electroni și ioni”, a zis Duan, potrivit The Global Times, adăugând că „dispozitivele Tokamak existente ale țării au ajuns la o temperatură a electronilor de peste 100 de milioane de grade Celsius în centrul plasmei și o temperatură ionică de 50 de milioane de grade Celsius”.

Duan spune că Soarele artificial va putea să atingă o temperatură ionică de 100 de grade Celsius în curând – adică de șapte ori mai mult decât temperatura ionică a Soarelui real. Dacă va fi așa, atunci reactorul EAST ar putea servi drept exemplu pentru reactoarele de fuziune nucleară care se vor construi în viitor. Astfel, visul oamenilor de știință de a avea energie curată și nelimitată ar fi mai aproape ca oricând.

Soarele artificial al Chinei nu este singurul proiect de acest gen al chinezilor. În 2018, ei și-au exprimat dorința de a lansa o nouă Lună în spațiu. Președintele Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute, Wu Chunfeng, a anunțat acum un an planurile pentru lansarea unei Luni artificiale în 2020. Conform acestuia, satelitul de iluminare va fi de opt ori mai luminos decât Luna. Pe Pământ, lumina ar părea ca cea de la amurg și va fi vizibilă pe o rază de 40 de kilometri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: