image
Sursa foto: captură video

Ala Nemerenco: Prețurile la medicamente se vor micșora, iar salariile medicilor se vor majora

În cel mult o lună și jumătate va fi elaborată o nouă metodologie de circulație, care va permite reducerea prețurilor a medicamentelor, a anunțat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, în emisiunea „О нас” (Despre noi) de la Jurnal TV.

Ministrul Ala Nemerenco spune că își dorește medicamente accesibile pentru populație și a declarat că va pune accent pe verificarea acordării medicamentelor compensate.

Ala Nemerenco a subliniat, însă, că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot, iar prețul acestora se formează în funcție de origina lor - dacă sunt originale sau generice.

„Noi vrem să ne concentrăm atenția și asupra medicamentelor compensate. Dar foarte important este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, afirmă Nemerenco.

Ministrul planifică să organizeze în timpul apropiat o conferință de presă, în cadrul căreia va anunța oficial măsurile legate de ieftinirea medicamentelor. „Noi trebuie să ieșim în fața oamenilor și să le explicăm ce a fost, ce este în prezent și ce le propunem”, a precizat Ala Nemerenco.

Ea consideră că trebuie să aprobată o listă a medicamentelor de bază, care să fie și cele mai accesibile pentru populație. Pe lângă asta, ar trebui revizuit mecanismul de compensare a medicamentelor.

„La fel, este un mecanism straniu. A fost făcută o analiză și s-a constatat că nu se compensează cum trebuie. Aceasta este o cale foarte mare spre corupție. Actualmente nu pot fi verificate rapoartele despre cine primește medicamente compensate, cum le raportează, cum sunt plătite. Nu există un sistem informațional”, a continuat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministrul a menționat că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă acest lucru nu poate avea loc înainte de a fi aprobat bugetul pentru anul viitor.

Emisiunea inbtegrală o puteți urmări aici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: