image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu: Mă voi vaccina cu AstraZeneca

Președinta Maia Sandu susține că așteaptă să intre în categoria persoanele eligibile pentru a se vaccina, iar atunci când îi va veni rândul va alege un ser produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca.

Șefa statului întrebată miercuri, în cadrul emisiuni „Secretele Puterii” de la Jurnal TV de ce nu urmează exemplul altor lideri mondiali, care au ales să se vaccineze printre primii, pentru a încuraja astfel populația, a insistat că situația este diferită în Republica Moldova și că în țara noastră deocamdată nu există exces de vaccin pe care cetățenii l-ar refuza.

„Mie încă nu mi-a venit rândul. Și noi nu suntem în situația în care să avem suficient vaccin și oamenii să nu vrea să se vaccineze. Suntem încă, din păcate, în situația în care nu avem suficient vaccin pentru cei care vor să se vaccineze. Când o să-mi vină rândul, atunci o să mă vaccinez. Dacă am ajunge în situația în care avem vaccin și oamenii nu vor să se vaccineze, da, fac asta”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai spus că se va imuniza cu un vaccin produs de AstraZeneca, disponibil astăzi în Republica Moldova datorită donațiilor din România și prin intermediul mecanismului COVAX. În cadrul emisiunii a fost dat și exemplul Marii Britanii, țară care și-a imunizat cu cel puțin o doză de vaccin aproximativ 50% din populație. În prezent, rata infectărilor în această țară este de 15 ori mai mică decât în ianuarie (aproximativ 4.500 de infectări zilnic, față de de o medie de 65 de mii), iar în ultimele zile numărul deceselor se menține constant sub 50, în condițiile în care în luna ianuarie se înregistrau și câte 1.700-1.800 de decese zilnic. Până în prezent, în Republica Moldova s-au vaccinat peste 40 de mii de persoane. În jur de 30 de mii au utilizat vaccinul AstraZeneca.

Noutăţile partenerilor

comentarii: